Briefschrijver Erik van Putten op zijn mountainbike

Fietsen coronasport nummer één: ‘Er zijn al massaal fietsen besteld die nog binnen moeten komen’

Fietsen is coronasport nummer één en dat merken ze bij fietsenwinkels én in het bos. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Één van de fietsenzaken die de vruchten plukt van de populariteit van het fietsen, is Kemps Bike Totaal, aan de Boschveldweg in Den Bosch. Volgens eigenaar Rik Kemps zijn de tweewielers niet aan te slepen: “In de prijsklasse tot 1500 euro was alles op, echt op. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Kemps, die aangeeft dat mensen bij wie het fietsgevoel begint te kriebelen voorlopig achter het net vissen: “De mensen die vorig jaar te laat waren, waren dit jaar heel erg vroeg. Die hebben al massaal fietsen besteld die nog binnen moeten komen.”

(Tekst loopt door onder de video)

Niet alleen in fietsenwinkels, maar ook in het bos wordt gemerkt hoe populair fietsen in coronatijd is. Natuurgebied de Maashorst is zo’n grote trekpleister voor mensen die pas sinds kort kennis hebben gemaakt met het fietsen.

Gebruiksaanwijzingen

Daar zijn meer ervaren fietsers, zoals Mari School, niet altijd blij mee: “Er zijn nieuwelingen die hier over de mountainbikeroute fietsen en naar wandelaars roepen dat het een mountainbikeroute is. En dat is niet de bedoeling. Iedereen mag het paadje gebruiken. Laat ze eerst maar eens de gebruiksaanwijzingen lezen die in het bos staan; dat er meerdere gebruikers zijn en iedereen zijn eigen rechten heeft.”

Mountainbiker Erik van Putten heeft nog wel een aantal tips: “Verdiep je in het gebied, de techniek. Je kunt op internet heel veel filmpjes vinden van hoe je goed kunt mountainbiken. En ga ook niet zomaar fietsen in alle omstandigheden. Als het heel modderig is, doe het dan op de weg.”