Financieel gezonde gemeente Oss maakt noodfonds voor gevolgen energiecrisis
De gemeente Oss staat er financieel goed voor en heeft een sluitende begroting voor de komende jaren. Een noodfonds van 8 miljoen euro moet ervoor gaan zorgen dat er niemand ‘kopje onder gaat’ door de energiecrisis.
De nieuwe gemeentebegroting werd woensdag gepresenteerd. In het stuk wordt stilgestaan bij grote actuele problemen als de oorlog in Oekraïne, het woningtekort, de vluchtelingenopgave, snel oplopende inflatie en hoge energiekosten.
“Ondanks alle ellende staan we er fantastisch voor”, zo blijft het Osse college van B en W positief. Er is meer geld gekomen vanuit het gemeentefonds van het Rijk en het college is blij met de lage werkloosheid, de sterke positie van Oss in de regio en het feit dat de lastendruk in de gemeente nog steeds laag blijft. De OZB en de rioolheffing worden komend jaar alleen verhoogd met een inflatiecorrectie van 2,8 procent. Huishoudens zijn daarmee per jaar 19 euro duurder uit.
Noodfonds
B en W willen zich blijven richten op de plannen voor de lange termijn als het gaat om woningbouw, de energietransitie, het sociaal domein en goede stedelijke voorzieningen. Maar actuele ontwikkelingen vragen ook om een reactie. Het voorstel is om 8 miljoen euro uit de algemene reserve te gebruiken als een noodfonds. Daarmee kunnen maatregelen worden genomen om de gevolgen van de energiecrisis te verminderen. Het gaat dan om steun aan verenigingen en instellingen maar ook aan individuele huishoudens.
Bestaande grote plannen gaan gewoon door. De komende jaren wordt zo’n 380 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe zwembad, de Lievekamp, het stadscentrum, woningbouw, mobiliteit en de spoorzone. Met het oog op de langere termijn wil het college ‘realistisch’ blijven begroten. Dit onder meer omdat vanaf 2026 weer minder geld vanuit het gemeentefonds wordt verwacht. Daarom is het de bedoeling om altijd geld over te houden als de financiën tegenvallen, zodat er niet bezuinigd hoeft te worden op basisvoorzieningen.