Uitslaande flatbrand: 'vuur sloeg binnen niet over'

De vlammen van de grote brand in een studentenflat aan de Carolushof in het Bossche centrum, sloegen vooral aan de buitenkant om het gebouw heen. Dat concludeert BrabantWonen.

''De brand is in één van de appartementen ontstaan en niet aan de binnenkant verdergegaan'', benadrukt Bauke Lagarde van de woningcorporatie. Volgens haar is dat een teken dat het goed zit met de veiligheid in de flat. 

De brandmelders zijn een paar weken geleden nog vernieuwd

• Bauke Lagarde, Brabant Wonen

Dtv Nieuws kreeg berichten van verschillende bewoners dat niet alle rookmelders waren afgegaan. Lagarde ontving daar ook opmerkingen over en vindt het logisch dat niet alle brandmelders zijn gaan loeien. Dat heeft volgens haar te maken met het feit dat het vuur vooral langs één van de buitenmuren omhoog krioelde: ''Daardoor was er binnen in het pand niet overal rookontwikkeling''.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand en het veiligheidsaspect. Maar over één ding is Lagarde duidelijk: ''De brandmelders zijn een paar weken geleden nog vernieuwd en voldoen aan alle eisen''.

Deuren intrappen

De meeste bewoners werden niet geëvacueerd vanwege schade veroorzaakt door rook of roet, maar wel omdat de hulpdiensten bij de woningen naar binnen moesten om mensen wakker te schudden. ''Er was natuurlijk paniek en de brandweer heeft vele deuren in moeten trappen, dus dan kun je niet terug naar je appartement.''

Dinsdagmiddag maakte BrabantWonen bekend dat de meeste bewoners van de flat woensdagmiddag weer naar huis kunnen.