FNV waarschuwt voor 'hete herfst' vol acties en onderhandelingen
De FNV verwacht verschillende acties in alle sectoren te gaan ondernemen de komende tijd. Door de huidige prijsstijgingen willen zij dat werkgevers meer salaris gaan betalen. Daarnaast doen zij voorstellen om de werkdruk te verlagen en het personeelstekort tegen te gaan.
Albert Bolten is actief bij Lokaal FNV Maasland en noemt het een ‘hete herfst’. “Dat is een seizoen waarin heel veel acties gevoerd gaan worden en dat werkgevers er achter komen dat er nodig iets moet gebeuren op het gebied van inkomen.” Hij waarschuwt voor verschillende stakingen in alle sectoren.
Organon
De vakbond eist dat lonen voortaan meestijgen met de inflatie. Dat is op dit moment niet verplicht, zo heeft het Osse bedrijf Organon in de cao-onderhandelingen met het FNV een eindbod gedaan waarin een loonsverhoging van maximaal 4,5 procent wordt toegezegd. Veel te weinig volgens bestuurder FNV Procesindustrie Paul Smink. “Mensen gaan er door dat aanbod met 10% op achteruit, dit soort bedrijven beseffen niet dat mensen heel veel inleveren en ook gewoon hun boodschappen, gas en licht moeten betalen.” De directie van Organon laat in een reactie weten dat zij het niet reëel vinden om de rekening van de huidige inflatie bij werkgevers te leggen. Daarnaast zegt zij dat hun voorstel meer biedt dan cao’s van vergelijkbare bedrijven.
Het is nog niet duidelijk of de werknemers van Organon op dit aanbod in gaan, de vakbond heeft hen geadviseerd om dit voorstel af te slaan en 27 oktober wordt dit besloten. Smink verwacht dat de werknemers tegen zullen stemmen. Als de werknemers besluiten niet in te gaan op het eindbod wordt het gesprek geopend over acties.
Streekvervoer
Buschauffeurs werkzaam in het streekvervoer hebben al een driedaagse staking aangekondigd. Zij leggen hun werk neer om hun werkgevers aan tafel te krijgen. Tot nu toe is er geen gesprek tussen de twee partijen volgens Anita Kremers, chauffeur bij Arriva en kaderlid van de FNV. Zij vertelt dat het de chauffeurs vooral te doen is om een verlaging van de werkdruk en het invoeren van een generatiepact. Deze zou het mogelijk maken voor ouderen minder dagen te moeten werken waardoor jonge mensen eerder een vaste baan krijgen.