Fout gedrag op de sportclub: 'Een held belt!'
Het ‘kliknummer’ tegen grensoverschrijdend gedrag op sportclubs in de regio is nu al een succes, zegt de GGD Hart voor Brabant.
Gluren in de kleedkamer, schelden op het veld en vloeken langs de lijn. Grensoverschrijdend gedrag op de sportclub is ook in de regio Den Bosch een bekend verschijnsel. Daarom heeft de GGD Hart voor Brabant in samenwerking met de gemeentes Bernheze, Den Bosch en Meijerijstad de campagne 'Een held belt!' in het leven geroepen.
Hulp in eerder stadium
Astrid van de Griendt van de GGD is vanwege haar werk als crisismanager regelmatig op sportclubs en in kleedkamers in de regio geweest. "Maar dan wanneer er al grote maatschappelijke onrust was ontstaan door grensoverschrijdend gedrag. Ik hoop dat we met deze hulplijn mensen al in een eerder stadium kunnen helpen", zegt Van de Griendt. Voor de dienst zijn bestaande vertrouwenspersonen verbonden aan de GGD getraind door het NOC*NSF, 'voor sportgevallen'.
Hard nodig
Sportieve ambassadeurs en ambassadrices van de campagne, zoals Lieke Hulsen van HC Den Bosch, sporen op de campagneposters slachtoffers van pesterijen aan om hier melding van te maken. De afgelopen tien dagen is al minstens één geval van grensoverschrijdend gedrag uit de regio bij de hulpverleners van de GGD neergelegd. Een kwestie die al langer speelde, maar nog nergens was aangekaart omdat de betrokken personen geen idee hadden waar ze met zoiets terecht konden. Astrid van de Griendt: "En dat sterkt mij in de gedachte dat deze hulplijn hard nodig is."
Verklaring Omtrent Gedrag
Een ander onderdeel van de campagne is het laten inburgeren van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Uit een onderzoek van Dtv bleek eerder dit jaar dat maar liefst 51 procent van de sportclubs NIET vraagt naar zo'n VOG bij nieuwe trainers. De gemeente Den Bosch trekt zich dat aan en gaat de helpende hand bieden aan clubs die zo'n verplichte GOV alsnog willen invoeren. De posters voor de campagne komen volgende week in de sportclubs te hangen. Voor de pesters, de gluurders, de racisten en de schelders heeft ambassadeur Lieke Hulsen alvast de volgende boodschap: "Stop ermee. Je weet namelijk niet wat je een ander aandoet."
De hulplijn van de GGD is te bereiken via 088 368 6813.