advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Laila Willems

Frans (67) uit Oisterwijk: "Als je mij vraagt hoe iets was, dan zeg ik fantastisch"

Frans had het al van jongs af aan door: de natuur was zijn thuis. Inmiddels is hij met pensioen maar allesbehalve bereid om zijn passie achter zich te laten. Er moet gewoonweg nog te veel gebeuren.

“Het gaat heel goed met mij. Ik heb niks te klagen, ben gezond en heb genoeg leuke dingen te doen.

Ik loop veel in de natuur. Inmiddels ben ik vrijwilliger bij Natuurmonumenten nadat ik daar jarenlang met veel plezier als boswachter werkte. Meestal ben ik te vinden in de Kampina. Maar ik geef bijvoorbeeld ook excursies op de natuurbegraafplaats in de Maashorst.

Hartslag

Helaas snapt niet iedereen in Nederland dat de natuur een onderdeel is van het leven. Zo hebben bossen bijvoorbeeld een sterke helende werking. Op momenten dat ik een stressvolle vergadering had, ging ik het bos in en dan voelde ik hoe mijn hartslag verminderde en mijn lichaam tot rust kwam.

Het is alom bekend dat bomen bepaalde stoffen afstoten die goed zijn voor mensen. Lees maar eens over bosbaden. Ik geef dan ook excursies waarbij ik mensen leer hoe ze een ander peil kunnen raken door bewuster te voelen en te ruiken tijdens een wandeling.

Peil

Duurzaamheid, biodiversiteit, natuur. Dat zit er al van jongs af aan in. Het doet me pijn om te zien hoe we met onze aarde omgaan. Maar het heeft nog steeds zin om daar aandacht aan te besteden. Steeds meer mensen beseffen dat we zorgvuldiger om moeten gaan met onze planeet. Dat lichtpuntje zie ik en daar hou ik me aan vast.

Vertrouwen

Daarbij ben ik geen persoon van terugkijken. Als je mij vraagt hoe iets was, dan zeg ik fantastisch. Ik kijk vooruit. De dingen die je hebt meegemaakt hoeven niet weer te gebeuren.

Het is een spannende tijd om in te leven. Er zijn nog heel veel negatieve dingen die gebeuren. Daarom moeten we keihard blijven werken. Met een rotsvast vertrouwen in de goede uitkomst.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.