Quick helpt peuters: 'Ga aan de kant als je zo'n grote wagen ziet'

Een primeur voor basisschool De Nieuwe Link in Oss. De onderbouw mag het nieuwe educatieprogramma van Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland als eerste uitproberen.

Het hoofonderdeel van het lespakket bestaat uit een leer- en vertelboekje waarin schildpad Quick zich langzaam voortbeweegt, maar wél snel kan nadenken over handelingen in het verkeer. Dit figuur is in de regio inmiddels al vaker in het straatbeeld te vinden.

''In 'Quick helpt je veilig door het verkeer' worden negen herkenbare verkeerssituaties uit Oss en omgeving onder de loep genomen'', legt projectleider Jan van den Heuvel uit.

Hij stond jaren voor de klas en weet als geen ander hoe je kinderen op een speelse manier vaardigheden kan bijbrengen. Nu is hij als vrijwilliger met veel plezier betrokken bij VVN Maasland. 

Opletten voor landbouwvoertuigen

Twee bladzijdes in het boekje gaan over kenmerkende voertuigen in het straatbeeld van Oss en Bernheze, zoals tractoren en andere landbouwvoertuigen. Van den Heuvel: ''Om duidelijk te maken aan de peuters en kleuters dat ze echt even aan de kant moeten gaan als je zo'n grote wagen ziet''.

Met belangstelling wordt het eerste exemplaar in ontvangst genomen door wethouder Joop van Orsouw (Oss). Hij belooft de avonturen van Quick ook bij andere scholen onder de aandacht te brengen.