advertentie Banner SNLR.nl

Gaan studeren in coronatijd: video-introducties en online lessen

Studenten die dit najaar beginnen aan een vervolgopleiding, krijgen te maken met een hoop veranderingen. De traditionele introductieweek gaat op de schop en lessen zullen vooral online plaatsvinden.

Dat zeggen aanstaand studenten Loek Henzen en Suzanne van der Els in het televisieprogramma Focus. Suzanne verruilt Rosmalen voor Rotterdam voor de hbo-opleiding muziektheater. Loek gaat in Tilburg de mbo-opleiding international business volgen, maar blijft in Oss wonen. 

Meer online

Door het coronavirus hebben hogescholen en universiteiten medio maart hun manier van onderwijzen moeten aanpassen. Ook in het nieuwe collegejaar gaan er dingen veranderen. "Wij hebben een introductieweek, waarin we met alle studenten een voorstelling voorbereiden. Daar hebben we een paar dagen de tijd voor, waarna we deze via videobellen gaan bekijken", zegt zij. Loek komt één dag samen met zijn klas, om kennis te maken. "Van tevoren moet ik een video inspreken waarin ik mijzelf voorstel aan mijn klasgenoten"

Anderhalve meter

Hoe het nieuwe schooljaar er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Wél kunnen studenten meer online onderwijs verwachten. Dat is niet op elke opleiding even praktisch, zoals Suzanne ondervindt: "Onze opleiding is lastig digitaal te volgen. Ik hoorde dat het vorig jaar wel is geprobeerd, maar dat beviel slecht", geeft zij aan. "Ik hoop niet dat ze dat ook voor ons in petto hebben".

Ook is in sommige gevallen nog onduidelijk hoe de corona-maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand, toegepast gaan worden. Suzanne: "Wij moeten in onze opleiding natuurlijk samenwerken, we komen fysiek bij elkaar. Of dit op anderhalve meter moet, weten we nog niet. Het RIVM maakt een uitzondering voor theater en film, maar ik weet niet of dat ook voor scholen geldt. Dat horen we snel". Voor Loek spelen deze hoofdbrekens niet; hij is minderjarig en hoeft geen afstand te houden tot zijn klasgenoten, mits zij ook minderjarig zijn. 

De volledige uitzending van Focus is hieronder terug te bekijken.