Gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar in de regio: ‘Zoiets zie je niet elke dag’

Tientallen mensen hebben donderdag de gedeeltelijke zonsverduistering bekeken bij Sterrenwacht Halley. Ook songfestival-deelneemster Stefania Liberakakis was aanwezig en ving een glimp op van de eclips.

Om exact 12.22 uur pakken alle bezoekers hun zonnefilter erbij. Op dat moment is het hoogtepunt van de zonsverduistering zichtbaar. “Bij een verduistering schuift de maan voor de zon. Het lijkt dan alsof er een stukje van de zon weg is.  Donderdag was 17 procent van de zon bedekt door de maan”, legt Urijan Poerink, voorzitter van Sterrenwacht Halley uit.

(Tekst loop verder onder de video)

Indrukwekkend

De Sterrenwacht weet veel bezoekers te trekken. Daaronder is ook Stefania Liberakakis. Zij zong namens Griekenland bij het Eurovisie Songfestival. Bij de aankondiging van het Griekse liedje verscheen Sterrenwacht Halley in beeld. De keuze om juist de Sterrenwacht bij Griekenland te laten zien, lijkt niet uit de lucht gevallen. “Het is heel bijzonder om deze verduistering te zien. Normaal zie je de zon nooit op deze manier. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in de ruimte. Ik kijk veel televisieprogramma’s over het heelal en heb ook verschillende boeken over het thema in de kast staan.”

Ook de andere bezoekers zijn onder de indruk. “Zoiets zie je niet elke dag. Maar het is wel moeilijk om de zonsverduistering goed op de foto te krijgen”, zegt een mevrouw. Een andere mevrouw is juist voor het eerst bij de Sterrenwacht. “Je leert heel veel over de verduistering. Normaal gesproken blijf ik thuis en kijk ik vanuit mijn tuin. Nu worden er lezingen gehouden waardoor ik meer achtergrondinformatie krijg.”

Kijk nooit in de zon

Poerink heeft nog een advies aan de mensen die in de toekomst naar zo’n verduistering willen kijken. “Kijk nooit recht in de zon. Je ogen kunnen er beschadigd van raken. Gebruik een filter als je het spektakel wil waarnemen.”