Moeder verdrietig over opruimen gedenkplek Rik van de Rakt

De gedenkplek voor de om het leven gebrachte Rik van de Rakt op de Julianasingel in Oss is opgeruimd. Tot groot verdriet van zijn moeder die donderdag een filmpje op Facebook heeft gezet waarop alleen nog een brandende kaars te zien is

'Deze plek geef mij rust en de kracht om door te gaan. Pak dit niet van mij af', zo luidt haar noodkreet bij het bericht.

De gemeente Oss laat in een reactie weten dat zij de gedenkplek inderdaad heeft opgeruimd. "We zijn vanaf het begin in gesprek geweest met de familie over het inrichten van de gedenkplek. We hebben toen aangegeven dat we geen gedenkplek inrichten langs de Julianasingel in lijn van de regels die we hebben opgesteld over gedenkplekken", aldus een woordvoerder van de gemeente Oss.

Toevallig zijn er deze week regels rond tijdelijke gedenkplekken vastgelegd door het Osse college. Daarin staat dat er geen nieuwe bij mogen komen in de openbare ruimte en dat bij bestaande gedenkplekken contact zal worden opgenomen met nabestaanden. Het is niet duidelijk of dat in het geval van de gedenkplek van Rik van de Rakt ook is gebeurd.

De 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch die opgroeide in Nistelrode werd op zondag 19 april op weg naar zijn werk doodgestoken. Dat gebeurde op de kruising van de Julianasingel en de Dr. Saal van Zwanenbergsingel in Oss waar bloemen, knuffels, lantaarns en kaarsen lagen om hem te gedenken. Diezelfde dag nog werd de 25-jarige Abdallah A., een statushouder uit Soedan die in Heesch woonde, in verwarde toestand aangehouden op het station in Oss. Hij had het mes waarmee Rik is gestoken bij zich.  Op 16 oktober wordt de rechtszaak tegen hem vervolgd.