Gedichten aan de muur in Bernheze moeten 'een tinteling meegeven'

Als het goed is, hangen er straks minimaal dertien 'momentjes van bezinning' op openbare plekken in Bernheze. De gedichten zijn een initiatief van de Bernhezer KunstKring.

"Het was al langer een wens van ons, om poëzie op de muur, in de openbare ruimte te kunnen hangen. Dus op een gegeven moment zijn we gewoon bij ondernemers en organisaties langs gegaan, met de vraag of we op hun reclamedoeken poëzie mochten hangen, als bemoediging in deze gekke tijd. En echt iedereen wilde meedoen", vertelt Jeanine van der Giessen van de BKK. 

Begin deze maand werd bekendgemaakt dat ze zouden starten met 9 gedichten op 9 verschillende plekken. Maar al snel bleek dus, dat er veel meer belangstelling voor was. "Het is echt te gek om te zien dat het zoveel met mensen doet en dat iedereen hier zo ontzettend positief op reageert. Tijdens het ophangen van sommige gedichten zagen we ook al mensen stilstaan en echt even een momentje van bezinning nemen, vol verwondering", aldus Van der Giessen. 

Tijdens het ophangen zagen we ook al mensen stilstaan en echt even een momentje van bezinning nemen.

• Jeanine van der Giessen

Een tinteling

De BKK stuurde een voorselectie van zo'n twintig gedichten rond aan ondernemers en organisaties in Heesch, Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Nistelrode. De eerste drie gedichten van Jules Deelder, Johanna Kruit en Toon Hermans hangen nu, bij de Jumbo in Heeswijk-Dinther, de Laverhoek in Heeswijk-Dinther en cultureel centrum de Pas in Heesch. De gedichten zijn bewust niet zwaarmoedig of duister. "We wilden mensen echt een beetje troosten, of een tinteling meegeven. En het is nu toch al voor sommigen een zware periode, dus wilden we het niet nog zwaarder maken voor mensen".

Later deze week worden de andere gedichten onthuld en de KunstKring komt nog voor het weekend met een speciale fietsroute die mensen langs alle gedichten brengt.