Gedragsverandering ouders noodzakelijk voor veiliger verkeer
De sleutel voor het aanpakken van onveilige verkeerssituaties rondom basisscholen, lijkt te liggen in het gedrag van de ouders. "De gemeente werkt mee, de politie werkt mee, nu de ouders nog", aldus directeur Peter Janssen.
Eerder werd al duidelijk dat de verkeerssituaties bij basisscholen in onze regio vaak onveilig zijn, met onoverzichtelijke situaties en auto's die foutparkeren of te hard rijden.
Uit onderzoek van Dtv blijkt dat het terugdringen van autogebruik door met name de schooldirecties wordt gezien als belangrijkste maatregel om veiligere situaties te creeëren. De directies vinden bovendien dat ouders vaker het goede voorbeeld moeten geven door minder vaak met de auto naar school te komen. "Als we ouders aanspreken op hun gedrag krijgen we in sommige gevallen een grote mond en staan zij weinig of niet open hun gedrag aan te passen", aldus een respondent van een Osse basisschool.
Tekst loopt door onder video.
Goed gedrag belonen
Dat die gedragsverandering lastig gaat, merken ze ook bij de Bolderik in Heeswijk-Dinther. "We hebben hier een kiss-en-ride strook aangelegd, maar ouders gebruiken die gewoon verkeerd. Ze gebruiken 'm gewoon als een parkeervak en blijven rustig een kwartiertje weg." En dus hebben ouders, samen met leraren op de Bolderik en de gemeente, een nieuwe actie bedacht. Met een bijzondere banner, ontworpen door de leerlingen. "Op die manier willen we extra aandacht vragen voor het gedrag van de ouders. En leerlingen kunnen hun ouders controleren op goed gedrag!", legt leraar Ric Hagenaars uit.
Volgens Dave van Bogaert van de VVN Veilige Schoolomgeving, is draagvlak voor gedragsverandering het allerbelangrijkst. "Dat draagvlak moet je echt samen met elkaar realiseren, en dan pas kun je op een constructieve manier samenwerken."
Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.