Geen afgesloten straten in Oss tijdens nationale buitenspeeldag, kinderen krijgen een alternatief

Na het besluit van de gemeente Oss om geen vergunning af te gegeven om – zoals gebruikelijk - straten af te sluiten tijdens de nationale buitenspeeldag, bedacht de organisatie Baronie Oss binnen enkele dagen een alternatief.

Jaarlijks vindt de nationale buitenspeeldag op de tweede woensdag in juni plaats. Het is gebruikelijk dat straten worden afgesloten voor verkeer om kinderen zo veilig buiten te laten spelen. Vanwege de coronamaatregelen moeten kinderen en hun ouders dit jaar uitwijken naar speeltuinen of andere openbare plekken.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit waarom deze keuze is gemaakt: “Voor het afsluiten van straten is een evenementenvergunning nodig. Daar zitten nu strikte regels aan vast vanwege de coronamaatregelen. Ouders moeten bijvoorbeeld voor het bezoeken van een evenement een negatieve test tonen. Als kinderen en hun ouders uitwijken naar openbare ruimtes, is er geen vergunning en dus geen negatieve test nodig.”

(U kunt verder lezen onder de video). 

Alternatief

Nog geen week van tevoren kreeg de Osse organisatie van de buitenspeeldag het besluit van de gemeente te horen. “Dat was erg vervelend, want toen moesten wij snel een noodlocatie zoeken. Gelukkig konden wij gebruik maken van het weiland aan de Ussenstraat”, vertelt René Keuper van Buitenspeeldag Baronie.

In Ussen zijn de meningen over het alternatief verdeeld. Sommige kinderen zijn blij, want ze kunnen onbezorgd spelen. “Als je valt tijdens het spelen, dan val je niet zo hard in het weiland, waardoor je knieën niet open liggen”, aldus een van de kinderen. Een ander zegt: “Ik vind het gezelliger als straten helemaal vol staat met springkussens, want dat gebeurt niet zo vaak.”

Keuper is blij met het alternatief, maar hoopt dat de kinderen volgend jaar wel weer op straat kunnen spelen. “Voor kinderen is het extra bijzonder dat ze op straat kunnen spelen waar normaal auto’s rijden.”