advertentie Banner SP Website

Geen apart herdenkmoment voor Roma en Sinti-slachtoffers

De gemeente Den Bosch zal zelf niet met een nieuw herdenkingsinitiatief komen voor Roma- en Sinti-slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze initiatieven moeten volgens de gemeente uit de samenleving komen.

De Bossche fractie van de PvdA vroeg de raad om een aparte plek voor de Roma- en Sinti-slachtoffers in het programma van herdenken. Dit zou volgens de fractie een jaarlijkse kranslegging op de dag van deportatie (19 mei) kunnen zijn.

Begin dit jaar werd er nabij het centraal station een herdenkingsplaquette onthuld voor de vervolgde en vermoorde Roma en Sinti. Dit herdenkingsmonument kwam na de monumenten voor gesneuvelde Britse bevrijders (stadhuis, Royal Welshbrug) en de Joodse slachtoffers (herdenkingsplaquette en stolpersteinen). Een apart herdenkingsmoment gaat er niet komen.

De gemeente Den Bosch laat weten er bewust voor gekozen te hebben om zich te concentreren op de Nationale Dodenherdenking en de Bevrijdings- en Veteranendag. Wel blijft de gemeente openstaan voor het inpassen of ontwikkelen van bestaande of nieuwe herdenkingsinitiatieven. Deze initiatieven zullen dan wel vanuit de samenleving moeten komen.