Geen auto's meer op de Markt: Veghel neemt maatregelen

Het uitzicht op tientallen geparkeerde auto's terwijl je op een terrasje in het centrum van Veghel zit, is binnenkort verleden tijd. De gemeente gaat een deel van de Markt afbakenen met zwerfkeien. 

Op het plein langs de fontein staan regelmatig auto's geparkeerd, terwijl dat niet is toegestaan. Bij het ontwerp van de nieuwe Markt was het uitgangspunt dat de ruimte open zou blijven zodat er evenementen kunnen plaatsvinden. De parkeervakken daarnaast zijn met blauwe lijnen aangeduid, maar toch wordt er veelvuldig fout geparkeerd op het aangrenzende gedeelte.

Ontwerp
Eerder zijn ter verduidelijking al extra paaltjes geplaatst en borden die de loopstrook voor voetgangers aanduiden, maar dat leverde onvoldoende blijvend effect. Daarom is nu bedacht om grote zwerfkeien rond het plein te plaatsen. Op die manier wordt parkeren fysiek onmogelijk en kan de ruimte tijdens evenementen tóch gebruikt worden door de stenen tijdelijk te verwijderen. Een oplossing die qua materiaalkeuze en kleurstelling ook goed past bij het oorspronkelijke ontwerp. 


Pilot
Wethouder van Rooijen vindt het jammer dat dit blijkbaar noodzakelijk is. “We hopen dat dit gaat werken en we voortaan verlost zijn van foutparkeerders. De komende maanden kijken we of dat het geval is. Bevalt het goed, dan houden we het zo. Anders gaan we opnieuw in overleg met betrokken partijen over een werkend alternatief."