Geen bedelverbod in Den Bosch, VVD en D66 vangen bot

Voor een bedelverbod is in de Bossche gemeenteraad geen enkele meerderheid te vinden. De VVD en D66 probeerden donderdagavond tevergeefs de andere fracties toch te overtuigen.

Agressief bedelen is volgens Ralph Geers (VVD) en René van den Kerkhof (D66) al jaren een probleem. Het aantal bedelaars neemt volgens hen toe, met name uit Oost-Europa.

De kwestie is actueel geworden omdat de overlast van dak- en thuislozen toeneemt. Dat heeft alles te maken met corona volgens wethouder Huib van Olden: “Veel mensen uit Oost-Europa zijn hun baan kwijtgeraakt en daarmee ook hun huis. Ze blijven toch rondzwerven in de hoop op nieuw werk.” Afgelopen week bleek dat ook al uit een reportage die Dtv Nieuws maakte bij het Inloopschip.

Alcohol

Daarnaast ziet Van Olden ook een andere categorie: “Er zijn ook mensen met die wel een eigen plek hebben maar graag rondhangen in de buurt van de Wilhelminabrug en station en daarbij ook alcohol nuttigen.”

Veel partijen die in de commissie aan het woord kwamen zien wel de overlast die veroorzaakt wordt, ook voor de omwonenden, maar vroegen zich af wat een bedelverbod oplost.

Fractievoorzitter van de PvdA Pieter Paul Slikker verwoordde het zo: “We hebben de plicht om na te denken hoe die mensen daar komen. Wat mist is meer individuele begeleiding is mijn indruk. Een bedelverbod lost niks op. En hoe handhaven we dat dan? Met een gebiedsverbod of sluiten we ze dan op?

“Bedelen is een recht, laat ik daar maar helder over zijn.

• Paul van der Krabben - Bosch Belang

Paul van der Krabben van Bosch Belang was voor zijn doen buitengewoon fel: “Bedelen is een recht, laat ik daar maar helder over zijn. Dan zie ik die mensen zitten en dat mag, die mensen doen ook nooit iets verkeerds. Maar agressieve mensen die je lastigvallen die moeten worden opgepakt.”  

De Bossche Groenen raakte in de persoon van Judith Hendrickx gedurende het debat steeds minder overtuigd van een bedelverbod. “Natuurlijk is het verschrikkelijk als je daar woont en vindt mensen in je portiek ’s ochtends maar deze uitleg van de VVD overtuigt mij niet. Het bedelverbod zou dan onderdeel moeten zijn van een groter pakket aan maatregelen dat oplossingen biedt voor de mensen.”

Bedelverbod niet proportioneel

Het CDA erkent dat er problemen zijn met overlast voor omwonenden maar noemt het positief dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek is met de omwonenden. “Voor het CDA is een bedelverbod geen optie. Het is ook niet proportioneel. Bedelen is een vraag om hulp en dat mogen we niet negeren”, aldus Freek van Genugten namens zijn partij.

“Den Bosch is ook een gastvrije stad voor dak- en thuislozen”, zo betoogde Esther de Ruiter (GroenLinks). Volgens De Ruiter kan je met een boete ook niets bereiken bij mensen die geen geld hebben en wordt op deze manier het probleem verplaatst naar een ander deel van de stad.

Gebiedsverbod

VVD-fractievoorzitter Ralph Geers was het niet eens met zijn GroenLinks collega in de coalitie: “Lastiggevallen worden in je eigen stad hoort er echt niet bij”. Toch kregen hij en D66 van geen enkele partij steun. Zelfs niet van Rosmalens Belang: “Agressief gedrag kan je ook op handhaven zonder bedelverbod’, zo vond Antoon de Groot.

Volgens wethouder Huib van Olden en burgemeester Jack Mikkers die beiden met het dossier belast zijn wordt er gekeken naar oplossingen voor de overlast rondom de Wilhelminabrug en het station. Een van die oplossingen zou volgens burgemeester Mikkers voor een specifiek aantal personen toch een gebiedsverbod kunnen zijn. Hij wil die maatregel daarna met de gemeenteraad evalueren.