Geen kwaad woord over noodopvang Zeeland, wel over communicatie
Een speciaal noodnummer voor omwonenden om overlast rond de crisisnoodopvang in 't Oventje te melden is in de eerste week nog geen een keer gebeld. Omwonenden zijn dan ook lovend over de opvang tot nu toe. Over de communicatie in het voortraject verschillen de meningen.
Dat bleek op een tussentijdse evaluatie met omwonenden in de kantine van voetbalclub Festilent in Zeeland. De aanwezigen mochten op post-its hun mening schrijven op drie punten: communicatie, de crisisnoodopvang nu en de algemene indruk.
De communicatie was bij de start slecht. De onduidelijkheid maakte ons onzeker
Buurtbewoner
Bij de meeste tafels werd in stilte druk geschreven op de post-its over de communicatie. Van bagger, zeer slecht tot prima en uitstekend, alles kwam voorbij. Een groepje discussieerde hardop over dit onderwerp. "De start was slecht. De onduidelijkheid maakte ons onzeker." De brief met het nieuws over de asielzoekers overviel een aantal bewoners.
(Tekst loopt verder onder video)
Bijna geen enkel kwaad woord was er als het gaat over hoe het nu gaat met de opvang. Met teksten als: Alles gaat goed, tot nu toe geen problemen mee, geen overlast ervaren en vooralsnog geen mening.
Tot slot gaven de buurtbewoners een oordeel op een schaal van vijf. Twee derde van de briefjes op het bord was groen (behorende bij een score van 4 of 5). De meeste kritiek kwam op het asielbeleid in Nederland in totaliteit. Bij het plenaire gedeelte aan het einde waren wel kritische opmerkingen op de gekleurde briefjes. "Je durft niet zomaar een rood briefje te pakken."
Ik moet er niet aan denken dat deze mensen weer in een sporthal terecht komen
Paul Rüpp, burgemeester Maashorst
Langere opvang?
Bewoners vrezen dat de asielzoekers uiteindelijk langer blijven dan twee weken. Burgemeester Paul Rüpp van de gemeente Maashorst refereerde nog aan die afspraak, maar hoorde geruchten dat de bewoners uiteindelijk wellicht naar een sporthal in een andere veiligheidsregio vertrekken. "Ik moet er niet aan denken", zei Rüpp. "Dan gun ik die mensen dat ze hier twee of drie weken kunnen blijven." De burgemeester wil uitdrukkelijk geen nieuwe groepen toelaten.
In eerste instantie was er in Zeeland plaats voor 150 asielzoekers. 120 zijn er direct gekomen, 14 van hen zijn alweer vertrokken. Afgelopen zaterdag kwamen nog eens twintig asielzoekers naar de crisisopvang.
Vluchteling vindt woning
Bewoner Ismael, van Syrische afkomst, deelt zijn verhaal aan het begin van de bijeenkomst. Hij woont al een jaar en drie maanden in Nederland. "De mensen hier zijn heel aardig", vertelde hij in het Nederlands. Tot slot kon hij met trots melden dat zijn familie volgende week elders in Nederland een huis krijgt. Dit rekende op enthousiasme van de aanwezigen.