advertentie Banner SNLR.nl

Geen landelijke Sint-intocht in Den Bosch: organiseren te duur

DEN BOSCH - De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in ieder geval niet in Den Bosch. Het college vindt het organiseren en beveiligen van het evenement te duur. Dat schrijft het college in een brief aan het CDA, dat vragen stelde over de landelijke Sint-intocht.

âHet afgelopen jaar bedroegen de (organisatie- en beveiligings)kosten in de gemeente Dongeradeel ruim vijf ton. Dat vinden wij op dit moment teveel geld, mede omdat wij na onderzoek ook tot de conclusie zijn gekomen dat het bij dit eenmalige evenement ontbreekt aan een meerwaarde voor ons citymarketingbeleidâ, schrijft het college in antwoorden op vragen van CDA-raadslid Marianne van der Sloot.

Het college wil niet dat de NTR, de publieke omroep die de jaarlijkse Sinterklaas-intocht verzorgt, lokale intochten voor de voeten loopt: âDe inzet en koers van lokale stichtingen, verenigingen en comités moet niet ten koste gaan van eenmalige activiteiten.â

Eerdere gesprekken
In het verleden, tussen 2005 en 2013, heeft de gemeente wel gesprekken gevoerd met de NTR over een landelijke intocht in Den Bosch, maar dat heeft niet tot succes geleid. Dat kwam door âde gewenste formule in relatie tot de logistieke uitwerkingâ, zegt het college.

Vanaf 2014 richtte de gemeente zich volledig op het Jeroen Bosch Jaar in 2016 en zat het organiseren van de Sint-intocht er niet meer in.

Zwarte Piet
Ook de Zwarte Pietendiscussie speelde mee in het besluit om niet meer actief te solliciteren naar de intochtorganisatie, zo is op te maken uit de brief: âDe gemeente heeft vanaf 2014 gesproken met alle lokale comités over hun insteek in het maatschappelijke debat rond de meer en meer bekritiseerde figuur van Zwarte Piet. Wij hebben aangegeven dat wij hierin de keuzes en de koers van de lokale comités respecteren en ondersteunen.'

Brandbrief NTR
De Bossche CDA-fractie stelde de vragen over het organiseren van de landelijke intocht naar aanleiding van een brandbrief van de NTR. Waar in het verleden gemeenten in de rij stonden om de organisatie op zich te nemen, bleef het dit jaar opvallend stil.