advertentie Banner SNLR.nl

'Geen mestfabriek op Heesch-West'

Een mestfabriek op industrieterrein Heesch-West past niet in het profiel. Dat zijn de woorden van wethouder Rien Wijdeven van de gemeente Bernheze.

Vorige week werden er vragen gesteld door diverse partijen over de stand van zaken wat betreft Heesch-West. Eerst gaf wethouder Peter van Boekel aan dat er in Bernheze bij de woningbouw geen probleem is met stikstof, aangezien de Bernhezer projecten meer dan tien kilometeter van een Natura 2000-gebied af liggen. Voor Heesch-West levert het in ieder geval wel vertraging op.

Milieueffectrapportage
In de milieueffectrapportage van vorige maand waren veel aanmerkingen op de plannen van de verschillende gemeentes. Wethouder Wijdeven relativeert ze. "De MER heeft alleen een advies uitgebracht. We hebben nu alleen meer tijd voor het ontwerp bestemmingsplan genomen." Pas het tweede kwartaal van 2020 zal dat ontwerp op tafel liggen.

Ook lokale bedrijven
Over de invulling van Heesch-West zijn veel vragen. Een ding is duidelijk. Wijdeven vindt dat er aan het oorspronkelijke profiel vastgehouden moet worden. "We zijn in gesprek met grote bedrijven over vestiging, maar we mogen niet zeggen met wie. Dat heeft te maken met geheimhouding en bedrijfsgevoeligheid. Lokale bedrijven passen zeker ook in het profiel. Zij kunnen bijvoorbeeld met elkaar samenwerken om het volume te halen." Maar voor een mestfabriek, die volgens de geruchten zou komen, is absoluut geen plek in het profiel.

Vismeerstraat
Een deel van de ondernemers die minder grond nodig heeft, kan terecht op de Vismeerstraat. Dat project loopt ook vertraging op, omdat het parallel loopt met Heesch-West. "Daar hebben we destijds voor gekozen. Maar achteraf weet je alles altijd beter", concludeert Wijdeven tijdens de gemeenteraadsvergadering.