Geen mondkapjes op middelbare scholen in Den Bosch: “Zolang het RIVM het niet adviseert, doen we het niet”

In tegenstelling tot sommige andere middelbare scholen in Nederland, is het dragen van een mondkapje voor leerlingen van Bossche middelbare scholen niet verplicht. “Zo’n mondkapjesplicht suggereert dat het moet, terwijl wij gewoon de richtlijnen van het RIVM volgen.”

Aan het woord is Alma van Bommel, voorzitter van het Directeuren Overleg Voortgezet Onderwijs (DOVO) in Den Bosch. “Wij willen in de coronamaatregelen één duidelijke lijn kunnen trekken, namens alle zeven Bossche middelbare scholen. Wat we dus níet willen zijn onderlinge verschillen of contrasten, en dat is wel een beetje wat er gebeurt op het moment dat één school zou beslissen mondkapjes verplicht te maken.” Van Bommel benadrukt dat andere scholen die dat niet doen, hier vervolgens op worden aangekeken, en dus opeens de suggestie gewekt wordt dat het eigenlijk wel zou moeten. “Terwijl wij gewoon de richtlijnen van het RIVM volgen. Als het RIVM morgen naar buiten brengt dat mondkapjes verplicht worden, zullen wij onze regels daarop aanpassen. Maar zolang het niet geadviseerd wordt, doen we het niet”.

Als iemand een mondkapje zou willen dragen in de school, ziet Van Bommel hier geen problemen in. “Maar dat is dan echt op eigen initiatief, en in de algemene ruimtes. In klaslokalen hebben we echt liever niet dat er mondkapjes gedragen worden, dat doet iets met de onderlinge communicatie.”  

Hoe dan wel

Geen mondkapjes op middelbare scholen in Den Bosch dus. Maar wat dan wel? “We volgen gewoon de landelijke richtlijnen. Zo leggen we de nadruk op gedrag en bewustzijn onder ons personeel en onze leerlingen, zorgen we voor goed geventileerde, schone ruimtes en houden we ons natuurlijk aan de anderhalvemeter-afstand tussen leerlingen en docenten. Onderling hoeven leerlingen geen afstand te houden, maar tussen ons personeel en leerlingen geldt die afstand gewoon.

En dus staan op de middelbare scholen in Den Bosch in elk lokaal mogelijkheden om te desinfecteren, voldoen alle gebouwen aan het veelbesproken bouwbesluit en zijn het de leerlingen die van lokaal wisselen, en niet de leraren. “Maar natuurlijk is het best spannend voor iedereen. We staan als directeuren in direct contact met de GGD en doen ons best om onder deze omstandigheden te kunnen blijven zorgen voor continuerend onderwijs voor al onze leerlingen. Maar spannend is het zeker.”

In de aanloop naar het nieuwe schooljaar maakten meerdere middelbare scholen bekend dat ze mondkapjes verplichten als personeel en leerlingen door het gebouw lopen.