advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Geen vervolging in racismezaak FC Den Bosch wegens onvoldoende bewijs

Het Openbaar Ministerie gaat twee verdachten in het onderzoek naar racistische uitlatingen tijdens FC Den Bosch - Excelsior in november 2019 niet vervolgen. Dit vanwege een gebrek aan bewijs.

Volgens het OM is het duidelijk dat er die middag ‘weerzinwekkende dingen’ zijn geroepen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira maar er is geen hard bewijs dat aantoont wie er wat heeft gezegd. “Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg”, aldus de officier van justitie.

Het OM had liplezers ingeschakeld om erachter te komen wat er precies is geroepen maar die kwamen niet toen een ‘eenduidige vertaling’. Bijvoorbeeld omdat er tijdens het roepen net iemand door het beeld liep.

'Treurig'

Het OM betreurt het dat het onderzoek uiteindelijk niets heeft opgeleverd: “Dit onderzoek is voor ons afgesloten en het is treurig dat onduidelijk is gebleven wie zich die middag zo schandelijk, kwetsend en strafbaar heeft gedragen. De impact van deze woorden mag niet onderschat worden. Wij hebben Ahmad Mendes Moreira vanmiddag verteld over de resultaten van ons onderzoek en ook hij begrijpt dat voor een succesvolle vervolging voldoende bewijs noodzakelijk is. Alleen vermoedens zijn niet genoeg zijn, het gaat om bewijs.”  

In de zaak van de bedreiging tegen toenmalig FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven is volgens het OM wel genoeg bewijs gevonden. De schuldigen hebben een boete gekregen van 200 euro.