Geen vlees meer van varken of koe, maar van meelwormen
Het klinkt misschien gek, maar binnenkort eet u misschien geen hamburger van rundvlees of een varkensbraadworst. De toekomst kan zomaar liggen bij het eten van vlees dat bestaat uit meelwormen. In het Duurzaamheidspark in Oss hebben ze een volledig geautomatiseerde kweekcontainer voor meelwormen geplaatst.
Zo'n kweekcontainer zorgt voor een stuk minder arbeid en is een stuk milieubewuster. Agrarische ondernemers krijgen met een kweekcontainer de kans om dierlijke eiwitten te produceren van meelwormen, want die zitten daar vol mee. Dan krijgt u binnenkort een braadworstje van meelwormen, in plaats van varken of rund.
De ZLTO is enthousiast over de plannen. "Het kan een kans zijn voor boeren. De markt verandert, er is misschien vraag naar andere eiwitten. Meelwormen kunnen daarin absoluut een kans zijn", aldus Hendrik Hoeksema, bestuurder van de ZLTO. "En als je ziet hoeveel stoppende boeren die geen opvolging hebben of de veestapel moeten halveren, is dit een heel mooi verdienmodel", voegt Michiel Moret van Duurzaamheidspark Oss daaraan toe.
(Tekst loopt door onder de video)
Maar is dit wel de toekomst? "Je hebt een aantal bedrijven die laten zien dat als je dat op een grootschalige en professionele manier doet, dat het heel succesvol kan zijn." Een gesloten, kleine container biedt nog meer opties, zo denkt Hoeksema. "Dat biedt misschien een innovatieve oplossing om op een klein oppervlak, zoals bij een bestaand agrarisch bedrijf, dit toe te voegen”, zegt Hoeksema.
Groenten onder zonnepanelen
Ook studenten van de HAS uit Den Bosch zijn bezig op het Duurzaamheidspark. Ze kijken wat de effecten zijn van het kweken van groenten onder zonnepanelen. "We zien in onze tussenanalyse dat zonnepanelen eigenlijk geen negatief effect hebben op de bodem", zegt een van de studenten. "Het allerleukste is om de resultaten te zien en te verwerken", zegt de ander. Docent Erno Bouma ziet grote kansen. "Als je voedsel kunt produceren onder zonnepanelen, dan heb je meteen twee vliegen in één klap: je hebt stroom én voedsel."