advertentie Banner SNLR.nl

Geen Zwarte Piet meer in Den Bosch

Met ingang van 2021 maakt Zwarte Piet geen onderdeel meer uit van het sinterklaasfeest in Den Bosch. Als het aan burgemeester Jack Mikkers ligt gebeurt dit zelfs al eerder.

Daar is nog niet voor gekozen omdat de burgemeester aangeeft dat een traditie komt van generatie op generatie. Hij wil iedereen dan ook laten wennen aan de verandering. “Ik vind wel dat de verandering niet te lang meer moet duren.”

Dit jaar zullen er daarom nog Zwarte Pieten te zien zijn in Den Bosch, maar daarna niet meer. Het comité Intocht Binnenstad, de kinderopvang en het primair onderwijs zien dat hetzelfde. Ook de comités in de kernen staan open voor het gesprek om in deze periode tot die verandering te komen.

Zwarte Piet is een onderwerp dat Den Bosch bezighoudt en de gemeente heeft de afgelopen tijd met verschillende partijen gesproken. “Het is tijd om terug te gaan naar waar het écht om moet gaan: een kinderfeest om nooit te vergeten. Een feest waarbij het uiteindelijk gaat om de herinneringen van onze kinderen. Niet die van ons als volwassenen. Uit onze gesprekken blijkt breder draagvlak voor verandering in de traditie zoals we die tot nu kennen”, aldus burgemeester Jack Mikkers.

Sinterklaasintocht 2019

Vorig jaar liep de sinterklaasintocht iets uit de hand in Den Bosch. Pro- en anti-pieten-demonstranten waren met veel kabaal aanwezig en er werden ook verwensingen over en weer geroepen. Tijdens de intocht werd ook de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior uit de Keuken Kampioen Divisie gespeeld. De wedstrijd werd tien minuten gestaakt omdat voetballer Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune 'onheus werd bejegend'. Er zijn 'Zwarte Piet-liedjes' en oerwoudgeluiden gehoord in het stadion, terwijl Mendes Moreira aan de bal was.

In het programma Focus dat zaterdagavond wordt uitgezonden bij DTV zijn burgemeester Jack Mikkers en Juliette Daelmans van de organisatie van de Sinterklaas intocht  te gast om te spreken over de koerswijziging.