Gegevens van Bossche automobilisten liggen op straat, gemeente betreurt lek

Een datalek bij het bedrijf ARS Traffic & Transport Technology heeft ervoor gezorgd dat duizenden foto's en video's van automobilisten, maar ook van fietsers en andere weggebruikers op straat liggen. In de Vughterstraat in Den Bosch was de camera ook 'lek'.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Argos

De beelden dateren van 2017 tot en met 2020. ARS is een bedrijf dat door middel van camera's wegcontroles uitvoert voor overheden, waaronder dus de gemeente 's-Hertogenbosch.

Op het beeldmateriaal zijn kentekens zichtbaar en ook zijn personen duidelijk te herkennen. Ook is bij alle fragmenten het exacte tijdstip waarop de foto of video is gemaakt zichtbaar. Argos kreeg toegang tot de beeldbank van ARS door simpelweg een URL op internet te bezoeken.

Reactie gemeente

Navraag van Dtv Nieuws bij de gemeente Den Bosch leert dat de gemeente "onmiddellijk na de bekendmaking" op de hoogte is gesteld van het lek. "Wij betreuren dat persoonlijke gegevens als gevolg van een datalek publiekelijk zijn geworden. Privacy van bewoners en bezoekers van ’s-Hertogenbosch is voor ons als gemeente belangrijk", aldus een woordvoerder.

Volgens de gemeente is de kust in Den Bosch nu veilig. "Er worden op dit moment geen wegcontroles op deze manier in ’s-Hertogenbosch uitgevoerd. De beelden uit ’s-Hertogenbosch betroffen een eerdere proefopstelling."

Het bedrijf zelf laat aan Argos weten dat het lek inmiddels gedicht is. Hoelang het er precies was, weet men niet.