Geheimzinnigheid en vooral veel ‘geen commentaar’ op vragen over City Hotel Oss

De nieuwe eigenaar van het hotel is volgens de receptie steeds op vakantie als Dtv Nieuws belt, de gemeente zegt niks te weten van eventuele plannen en andere betrokkenen worden ronduit boos wanneer Dtv Nieuws ze vraagt om een reactie op geruchten over de komst van arbeidsmigranten naar het City Hotel in Oss. En dus ligt de toekomst van het iconische hotel onder een deken van geheimzinnigheid en ‘geen commentaar’.

Vlak voor de kerst maakt Antoon Elberse, eigenaar van het bekende hotel aan de Raadhuislaan, via Facebook officieel bekend dat hij er na 40 jaar mee stopt. Het City Hotel is officieel verkocht aan een nieuwe eigenaar, en “na veertig fantastische jaren zijn wij nu toe aan nieuwe uitdagingen en ervaringen”, aldus Elberse. Niet lang daarna krijgt Dtv Nieuws bevestigd dat het Flexhuis, 200 meter verderop aan de Raadhuislaan, de nieuwe eigenaar van het hotel is geworden. Maar Elberse wil daar niks over zeggen. “Ik communiceer niet over wie het hotel gekocht heeft, dat staat zo in het contract. Bel me over een paar weken maar weer, dan kan ik meer vertellen over de toekomstplannen”, belooft Elberse dan nog.

'Absoluut geen verband tussen Flexhuis en Flexspecialisten'

Het Flexhuis noemt zichzelf ‘een flexibele werkplek om even te ontsnappen aan de keukentafel’.  Je kan er ruimtes huren om te vergaderen, workshops te volgen, of simpelweg gewoon een middagje met je laptop te werken. Maar je kan er ook wonen: eigenaar Tom Sijpestijn verhuurt de bovenste verdieping van het pand aan arbeidsmigranten. De verdieping telt volgens informatie uit 2015 23 kamers en biedt daarmee onderdak aan zo’n 45 migranten. Bovendien is het Flexhuis niet alléén een flexwerk-plek, maar zit er ook een uitzendbureau gevestigd: Flexspecialisten, een uitzendbureau dat zich met name richt op de Poolse en Roemeense markt. Begin januari stelt Dtv Nieuws de vraag aan het Flexhuis, wat de plannen zijn met het net gekochte City Hotel, en of arbeidsmigranten daar onderdeel van uitmaken. Het Flexhuis reageert verwonderd. Arbeidsmigranten? Daar heeft het Flexhuis naar eigen zeggen niks mee te maken. Nee, dat is echt meer waar Flexspecialisten zich op richt, en die twee ondernemingen zijn ab-so-luut niet met elkaar verbonden.

Dat is opmerkelijk , want het uitzendbureau en het Flexhuis delen hetzelfde telefoonnummer. Sterker nog, wie het Flexhuis belt, hoort duidelijk “Goedemorgen, Flexspecialisten, hoe kan ik u helpen” aan de andere kant van de lijn. En het wordt nog ingewikkelder: volgens informatie uit het register van de Kamer van Koophandel (KvK) is de bestuurder van Flexspecialisten aan de Raadhuislaan te Oss,  het zogeheten ‘Antom B.V’, met een adres in de regio. Datzelfde Antom B.V. komt ook naar boven wanneer er gekeken wordt naar de KvK-gegevens van het Flexhuis. En er is nog een derde bedrijfje met links naar Antom B.V: Antom B.V is de bestuurder en enige aandeelhouder van Factram, de naam van het bedrijf dat Flexspecialisten gebruikt om arbeidsmigranten te huisvesten.

Genoeg reden voor een nieuw belrondje dus. Het begint er immers steeds meer op te lijken dat huisvesting van arbeidsmigranten in dit hotel geen ondenkbaar scenario is. Bovendien tovert het Brabants Dagblad begin februari opeens de naam van een uitzendbureau boven tafel, Lider Job, dat tegen de krant zegt benaderd te zijn door de nieuwe eigenaar met het plan om honderd migranten in het hotel te huisvesten.

Als ik zelf een arbeidsmigrant zou zijn en ik zou toevallig in Oss moeten zijn, dan zou ik het geen straf vinden om te verblijven in het City Hotel

Manager Lider Job

Helaas is de directeur op vakantie

Dat uitzendbureau uit Bleiswijk geeft tegenover Dtv Nieuws compleet andere antwoorden. Zonder dat diegene die wij aan de lijn krijgen zijn naam of functie wil noemen (hoewel hij tijdens het gesprek per ongeluk laat vallen de manager te zijn), zet de medewerker van Lider Job gelijk de ontkenning in.   “Ik ontken alles, en wij hebben nooit gezegd dat die plannen er zijn. Als ik zelf een arbeidsmigrant zou zijn en ik zou toevallig in Oss moeten zijn, dan zou ik het geen straf vinden om te verblijven in het City Hotel. Als ik het hotel zelf had kunnen kopen, had ik het gedaan, maar ik wist niet dat het überhaupt te koop stond”, laat de anonieme medewerker weten.  “Jullie zouden er goed aan doen hier geen aandacht aan te besteden”, sluit hij af.

“Ik ga nu de verbinding verbreken en wil hier niet aan meewerken”

Jamie Hoegen, Flexhuis/Flexspecialisten

Dan maar weer het Flexhuis proberen, waar we al weken proberen contact te zoeken met directiesecretaresse Jamie Hoegen. Via haar willen we in contact te komen met eigenaar Tom Sijpestijn of commercieel directeur Erwin Vesters. Maar ook Hoegen gooit de spreekwoordelijke deur vrijwel direct dicht. “Ik heb hier geen commentaar op, weet hier niks van en ga hier niks over zeggen. Wij hebben trouwens helemaal niks te maken met arbeidsmigranten, dat is Flexspecialisten, en je belt nu met Flexhuis”. Gewezen op het feit dat beide bedrijven hetzelfde telefoonnummer lijken te hebben en dezelfde B.V genoemd staat, laat Hoegen weten hier niet van gediend te zijn. “Ik ga nu de verbinding verbreken en wil hier niet aan meewerken”. Op de valreep nog een vraag, of ze kan doorverbinden naar Sijpestijn of Vesters. “De directeur is helaas net twee weken op vakantie, dus dat gaat niet”.

Ondertussen vangen we ook bij Antoon Elberse wederom bot. Zijn eerdere belofte om met meer informatie te komen, lost hij niet in. Op telefoontjes reageert de voormalig eigenaar van het City Hotel inmiddels ook niet meer.

Onduidelijkheid troef

In een laatste poging om iets te weten te komen over de komst van arbeidsmigranten naar het hotel, doet Dtv Nieuws navraag bij de gemeente Oss. Maar ook die weet in dit geval van niks. “Er is bij ons niks binnen gekomen, bij ons is niks bekend over eventuele plannen met het City Hotel”, laat de afdeling communicatie weten. Als het inderdaad zo zou zijn dat er migranten in het hotel geplaatst gaan worden, is het trouwens niet per definitie noodzakelijk om de gemeente daarvan op de hoogte te stellen. “Dat hangt allemaal van het bestemmingsplan en de nieuwe plannen af, maar in principe heeft het pand nu al de bestemming van een hotel, dus als er tijdelijk arbeidsmigranten in gehuisvest gaan worden, verandert dat weinig aan de bestemming.”

De zoektocht naar bevestiging over de plannen met het City Hotel, laat de redactie van Dtv Nieuws uiteindelijk achter met meer vragen dan antwoorden. Waarom wil geen enkele van de betrokken partijen hier duidelijkheid over geven? Het politiek gevoelige dossier ‘arbeidsmigranten’ wordt op deze manier alleen nog maar gevoeliger en geruchten alleen maar sterker, terwijl zowel Flexhuis als Flexspecialisten meermaals de kans heeft gekregen om hun kant van het verhaal te doen. Het zou bijna de indruk wekken, dat de betrokken partijen iets (of iemand) te verbergen hebben.

advertentie Banner Petitie Onteigening van boeren Gecentreerd
Kledingbank Bernheze vreest voortbestaan: ‘zoveel schrijnende gevallen die nu overal buiten gaan vallen’

Update

NOODKLOK

Kledingbank Bernheze vreest voortbestaan: ‘zoveel schrijnende gevallen die nu overal buiten gaan vallen’

Update

NOODKLOK

Kledingbank Bernheze vreest voortbestaan: ‘zoveel schrijnende gevallen die nu overal buiten gaan vallen’

Een gebrek aan ruimte en geen voldoende financiële middelen. Dat zijn de oorzaken waarom de Kledingbank Bernheze zaterdag voor het laatst is. Door de sluiting verliezen 130 huishoudens hun adresje voor kleding.

Twee weekenden NK Schapendrijven op landgoed Nabbegat
NK SCHAPENDRIJVEN

Twee weekenden NK Schapendrijven op landgoed Nabbegat

Wie wil zien hoe honden een kudde schapen beheert, moet de komende twee weekenden op landgoed Nabbegat in Zeeland zijn. Daar vindt in het weekend van 2, 3 en 4 juni en 9, 10 en 11 juni het NK Schapendrijven plaats.

13-0 nederlaag krijgt vervelend staartje voor FC Den Bosch
WANGEDRAG SUPPORTERS

13-0 nederlaag krijgt vervelend staartje voor FC Den Bosch

FC Den Bosch moet het in de eerste uitwedstrijd van het volgend seizoen doen zonder uitsupporters. De KNVB maakte woensdag bekend dat de club gestraft wordt vanwege wangedrag van supporters tijdens de 13-0 nederlaag tegen PEC Zwolle.

Politie zoekt naar Jowella Rietdijk (15) uit Uden
URGENTE VERMISSING

Politie zoekt naar Jowella Rietdijk (15) uit Uden

De politie is op zoek naar Jowella Rietdijk uit Uden. De familie maakt zich ernstige zorgen om haar. De politie heeft twee foto’s van haar gedeeld en meldt dat het om een urgente vermissing gaat.

In container gedumpt hondje woont nu bij vuilnisman: ‘We zijn superhappy’
HERENIGING

In container gedumpt hondje woont nu bij vuilnisman: ‘We zijn superhappy’

Het hondje dat uit een vuilcontainer in Den Bosch werd gered, heeft een nieuw thuis. De vuilnisman die het hondje vond heeft Boris, zoals het beestje nu heet, geadopteerd. “Hij doet het keigoed. En mijn kinderen zijn dolblij dat we nu eindelijk een hond hebben”, vertelt Boy de Wilde.

‘PlantenNu’ moet voor een biodiverser Sint-Michielsgestel zorgen
GROEN INITIATIEF

‘PlantenNu’ moet voor een biodiverser Sint-Michielsgestel zorgen

Via het initiatief PlantenNu wil de gemeente Sint-Michielsgestel de leefomgeving en de biodiversiteit versterken. Daarvoor wordt samengewerkt met Stichting Het Groene Woud. Op deze manier kunnen inwoners in het buitengebied hagen, bosplantsoen en bijvoorbeeld fruitbomen planten.

advertentie Banner Petitie Onteigening van boeren Gecentreerd
Politie zoekt naar Jowella Rietdijk (15) uit Uden
URGENTE VERMISSING

Politie zoekt naar Jowella Rietdijk (15) uit Uden

De politie is op zoek naar Jowella Rietdijk uit Uden. De familie maakt zich ernstige zorgen om haar. De politie heeft twee foto’s van haar gedeeld en meldt dat het om een urgente vermissing gaat.

In container gedumpt hondje woont nu bij vuilnisman: ‘We zijn superhappy’
HERENIGING

In container gedumpt hondje woont nu bij vuilnisman: ‘We zijn superhappy’

Het hondje dat uit een vuilcontainer in Den Bosch werd gered, heeft een nieuw thuis. De vuilnisman die het hondje vond heeft Boris, zoals het beestje nu heet, geadopteerd. “Hij doet het keigoed. En mijn kinderen zijn dolblij dat we nu eindelijk een hond hebben”, vertelt Boy de Wilde.

‘PlantenNu’ moet voor een biodiverser Sint-Michielsgestel zorgen
GROEN INITIATIEF

‘PlantenNu’ moet voor een biodiverser Sint-Michielsgestel zorgen

Via het initiatief PlantenNu wil de gemeente Sint-Michielsgestel de leefomgeving en de biodiversiteit versterken. Daarvoor wordt samengewerkt met Stichting Het Groene Woud. Op deze manier kunnen inwoners in het buitengebied hagen, bosplantsoen en bijvoorbeeld fruitbomen planten.