advertentie Banner SNLR.nl

Gekleurde scherfjes blijken 'echte Wiegersma'

Op landgoed Coudewater in Rosmalen is onder een laagje stucwerk een vergeten kunstwerk tevoorschijn gekomen. Het gaat om een mozaïek van Pieter Wiegersma, telg uit een zeer artistieke Brabantse familie.

Eerst leken het alleen een paar gekleurde scherfjes, die tijdens de werkzaamheden in het Brigitta gebouw aan de Berlicumseweg tevoorschijn kwamen. Voor de zekerheid werden de cultureel ergoed experts van erbij gehaald. Die zagen meteen dat het om een waardevol kunstwerk ging. En toen het stucwerk op de muur met een speciaal zuur was verwijderd, kwam daar in volle glorie een mozaïek tevoorschijn van de Brabantse kunstenaar Pieter Wiegersma. 

Het werk is gemaakt in 1959 tijdens de wederopbouwperiode (1945 - 1972) na de Tweede Wereldoorlog. In die tijd was het in Nederland gebruikelijk om een vast percentage van het budget voor een gebouw aan kunst te besteden. Om zo de kunst dichtbij de mensen te brengen. Waarschijnlijk is het werk van Wiegersma met zo'n regeling tot stand gekomen.

Artistieke familie

Pieter Wiegersma (1920-2009) is afkomstig uit een artistieke familie. Zijn vader is de beroemde arts en schilder Hendrik Wiegersma uit Deurne. Zijn broer is de tekstschrijver Friso Wiegersma, onder andere bekend van het lied Het Dorp dat werd gezongen door zijn vriend Wim Sonneveld. Pieter Wiegersma heeft na de oorlog vooral in Noord-Brabant vele glas-in-loodramen, waaronder in de Sint Jan in Den Bosch, en wandtapijten gerealiseerd. Daarnaast maakte hij mozaïeken en reliëfs. Deze werken behoren tot de hoogtepunten van de naoorlogse monumentale kunst in Noord-Brabant.

Om het mozaïek te redden moest het wel van de muur worden gehaald. Op landgoed Coudewater komen nieuwbouwwoningen, en de projectontwikkelaar wil door met bouwen. Daarom is het werk inmiddels voorzichtig verwijderd door een keramiekspecialist. 

In de komende tijd wordt de 'Wiegersma' opgeslagen en geschikt gemaakt voor herplaatsing. In overleg met alle betrokken partijen zal er gezocht gaan worden naar een nieuwe locatie voor het kunstwerk op het terrein aan de Berlicumseweg.