Gemeente Bernheze: ‘2 windmolens of 26 hectare aan zonneparken voor extra energieopwekking’

In de gemeente Bernheze moeten twee windmolens óf 26 hectare aan zonneparken komen om meer duurzame energie op te wekken. Hiermee kan Bernheze volgens het college van B en W aan de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen voldoen.

Voor elke gemeente staat een opgave genoteerd in een landelijk rapport dat ruim een jaar geleden verscheen. Hierin staat dat de gemeente Bernheze 0,06 terawattuur (TWh) moet opwekken om voor 2030 te voldoen aan de doelen van het landelijke klimaatakkoord.

Het is nog niet zeker of er Bernheze kiest voor windmolens, een zonnepark óf een combinatie van beiden. “We moeten bij het zoeken van een locatie voor windmolens rekening houden met vliegbasis Volkel. Als we kiezen voor een of twee windmolens, komen die daarom waarschijnlijk aan de westkant in de gemeente”, licht wethouder Rien Wijdeven toe. Dat is opvallend, want eerder hebben de gemeenten Bernheze, Oss en Den Bosch het plan voor windmolens op het toekomstig bedrijventerrein Heesch West afgeschoten. 

Voor de overige energie die moet worden opgewekt, zijn al plannen gemaakt en voor een deel al in werking gesteld. Alle gemeenten in Nederland moeten voor 1 juli 2021 definitief duidelijk maken hoe ze denken te voldoen aan de doelstellingen via de Regionale Energie Strategie (RES).