Commissie stelt vragen over uitbreiding kinderdagverblijf ‘de Dierenvriendjes’ in Nistelrode

De politieke partijen in de gemeente Bernheze twijfelen over de gewenste uitbreiding van de agrarische kinderopvang De Dierenvriendjes in Nistelrode, terwijl begin maart bekend werd dat het bedrijf toch mocht uitbreiden van burgemeester en wethouders.

Het college van burgemeester en wethouders wilde vorig jaar géén vergunning verlenen voor de groei van het kinderdagverblijf, maar sinds begin maart wel. De reden hiervoor is dat het agrarische kinderdagverblijf goed zou passen bij de ontwikkeling van het buitengebied. Volgens het huidige bestemmingsplan voor het buitengebied kan een agrarisch bedrijf alleen een kleinschalige nevenactiviteit hebben. Volgens de meerderheid van de partijen is het kinderdagverblijf inmiddels uitgegroeid tot een hoofdactiviteit. De advocaat van de buren, Niels Crooijmans, verzoekt de raad daarom de verklaring van geen bedenking te weigeren.

Echter, de gemeente wil het beleid over het buitengebied vernieuwen. Volgens het college past een kinderdagverblijf met 64 plaatsen wel binnen die vernieuwingen. Wethouder Rien Wijdeven zegt dat er zorgvuldig is gekeken naar het advies om wél uit te breiden: “Wij voorzien geen hinder voor de omgeving, de wegen kunnen het prima aan en de uitbreiding vindt intern plaats, waardoor er geen sprake van overlast zal zijn.” Daarnaast is Wijdeven van mening dat de vergunning voor de uitbreiding past binnen het nieuwe beleid in de transitie binnen de landbouw.

Te vroeg voor een beslissing

Progressief Bernheze, SP, Lokaal, CDA en VVD twijfelen nog. De partijen vinden dat het nog te vroeg is voor een beslissing, vanwege het nieuwe beleid dat eraan zit te komen.

D66 en politieke partij Blanco staan positief tegenover de uitbreiding. De raad beslist op 8 april of zij wel of geen verklaring van geen bedenking afgeeft. Als die aanvraag wordt goedgekeurd, dan kunnen De Dierenvriendjes definitief gaan uitbreiden.