Gemeente draait geldkraan voor Flik-Flak dicht: club moet op zoek naar leden

De gemeente 's-Hertogenbosch draait de geldgraan bij turnclub Flik-Flak dicht. De club - die toppers als Yuri van Gelder voortbracht - moet vanaf nu de eigen broek ophouden. Dat moet vooral gebeuren door het aantrekken van véél meer leden.

Dat blijkt uit een brief van het college aan de Bossche gemeenteraad. De gemeente acht Flik-Flak in staat om op eigen benen te kunnen staan en draait de geldkraan dicht.

In 2019 heeft de gemeente het eigendom, de exploitatie en het beheer van de Plek overgenomen van Stichting Accommodatie Flik-Flak, na herhaaldelijke noodkreten vanuit de turnclub. Het geld dreigde op te raken. Flik-Flak ontving de afgelopen drie jaar een aflopend subsidiebedrag van de gemeente 's-Hertogenbosch, in totaal ging het om een bedrag van drie ton. 

500 nieuwe leden

De afgelopen drie jaar werd onderzocht of en hoe Flik-Flak de exploitatie beter op orde kon krijgen. Dat kan, is het oordeel van het gemeentebestuur nu.

De club zou om te beginnen véél meer leden kunnen aantrekken dan dat het nu doet. "Door wervingsacties in combinatie met het vernieuwen en uitbreiden van het activiteitenaanbod en het aanbieden van activiteiten in de wijken, moet het voor Flik-Flak mogelijk zijn om tot en met 2025 een aanwas van 500 nieuwe leden te realiseren", stelt de gemeente.

Daarnaast rekende onderzoeksbureau Tien organisatieadvies uit dat de gemeente 's-Hertogenbosch ruim 2500 KNGU leden zou moeten hebben. Dat zijn er op dit moment slechts ca. 1100. Genoeg ruimte voor nieuwe aanwas dus, is de conclusie.

Ook de huurprijs van de Plek, volgens Flik-Flak te hoog, gaat niet omlaag. Die is volgens een analyse van de gemeente zelfs laag wanneer gekeken wordt naar vergelijkbare ruimtes die de gemeente verhuurt. De huur zal jaarlijks 276.000 euro bedragen.

Topsport

Op dit moment is het topsportprogramma bij de heren volledig ondergebracht bij de KNGU, die het programma ook betaalt. De gemeente adviseert de turnclub dit ook bij de dames door te voeren. Daar valt trampoline en acro buiten de portemonnee van de bond. Met die verandering zou de club meer kunnen verdienen, door bijvoorbeeld minder personeel in dienst te hoeven nemen.

Flik-Flak heeft nog niet gereageerd op het besluit.