advertentie Banner SNLR.nl

Gemeente onderneemt actie tegen hangjeugd Muzerijk

De gemeente Uden gaat optreden tegen de hangjeugd die wijkcentrum Muzerijk al weken terroriseert. De twee partijen gingen donderdag met elkaar om de tafel om tot oplossingen te komen. 

Al weken aan een stuk heeft het wijkcentrum iedere avond last van luidruchtige jeugd, die meubels vernielen, vuurwerk afsteken en vrijwilligers intimideren. Die jongeren hadden maandenlang het Foodcourt als uitvalsbasis, maar zijn na veel controle van boa's naar de Bitswijk vertrokken. 

Vrijwilligers weggejaagd
Bij het wijkcentrum is de overlast inmiddels zo groot dat twee vrijwilligers met hun werk zijn gestopt en er voor de avonden een beveiliger is ingeschakeld. "Zij ervaarden zoveel irritaties en een groot gevoel van onveiligheid dat ze hier niet langer wilden zijn," vertelt bestuursvoorzitter Jacques van Amersfoort. "Ze waren alleen nog maar bezig om het gezellig te houden en wilden niet langer als politieagent optreden."

De maatregelen werpen nu al hun vruchten af

• Jacques van Amersfoort - Muzerijk

Wethouder Maarten Prinssen is donderdag met het bestuur van het wijkcentrum in gesprek gegaan. "We hebben goed overleg gehad en gaan samen actie ondernemen." Een van de maatregelen is een samenwerking met jeugdwerk Compass. Medewerkers daarvan komen twee tot drie keer per week bij het Muzerijk langs, om met de jongeren in gesprek te gaan en de vrijwilligers van advies te voorzien. Van Amersfoort: "Op die manier zijn we bezig een veiliger klimaat te creëren en dat werpt nu al zijn vruchten af. Het is rustiger en het gevoel van onveiligheid is al een stuk afgenomen." 

'Gemeente springt bij in kosten' 
Muzerijk is ook aan het kijken of er extra camera's opgehangen kunnen worden. Alle kosten die het wijkcentrum momenteel maakt om de overlast tegen te gaan worden bijgehouden. "De wethouder heeft gezegd dat we samen gaan kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen en de gemeente bijspringt als de kosten daarvoor te hoog worden," aldus Van Amersfoort.