advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Gemeente Oss actiever met aanpak betalingsachterstanden

De gemeente Oss gaat voortaan zelf contact opnemen met mensen die een betalingsachterstand hebben bij bijvoorbeeld de woningcorporatie of het energie- of waterbedrijf.

Dit is mogelijk door een verandering in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) die deze maand is ingevoerd. Gemeenten krijgen hierdoor voortaan een bericht als een inwoner een betalingsachterstand heeft en nemen dan contact op.

Doel van de nieuwe aanpak is voorkomen dat betalingsachterstanden oplopen tot echte schulden. De gemeente Oss gaat mensen informeren over wat ze zelf kunnen doen en welke organisaties daarbij kunnen helpen. Voorbeelden zijn sociaal raadsleden van ONS Welzijn, een SchuldHulpMaatje of een consulent Schuldhulpverlening.

Wethouder Kees van Geffen hoopt dat mensen met betalingsproblemen sneller hulp gaan zoeken: “Hulp zoeken is niet makkelijk. Mensen zoeken vaak pas hulp als de situatie al uit de hand is gelopen. Ze voelen zich schuldig of schamen zich. Dat is jammer. Geldproblemen kunnen namelijk iedereen overkomen. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met hulp zoeken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe makkelijker en sneller geldproblemen opgelost kunnen worden.”