Gemeente trekt 1,5 miljoen uit voor thuiswerkende ambtenaren

De gemeente Den Bosch investeert in de coronajaren 2020 en 2021 anderhalf miljoen euro, om ervoor te zorgen dat ambtenaren verantwoord kunnen thuiswerken. Het lijkt er daarnaast op dat het ook ná de pandemie een stuk rustiger zal zijn op het stadskantoor.

Dat blijkt uit de vierde coronarapportage van de gemeente. Den Bosch was tijdens de eerste coronagolf in 2020 naar eigen zeggen 'redelijk terughoudend' in het aanpassen van thuiswerkplekken. Maar "de tweede golf heeft ertoe geleid dat meer medewerkers structureel thuiswerken. Het is arbotechnisch noodzakelijk om door te kiezen", zo schrijft het college van B en W. 

In totaal wordt er in 2020 en 2021 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. "Om het thuiswerken te kunnen faciliteren zijn er extra ict kosten gemaakt zoals het uitbreiden van de server- en geheugencapacteit, de aanschaf van het programma Microsoft Teams en het kopen van extra thuiswerklicenties. Daarnaast zijn er meer laptops en schermen ter beschikking gesteld", zo somt de gemeente op.

Thuiswerken levert ook geld op

Waar het in orde maken van thuiswerkplekken aardig in de papieren loopt, levert het aan de andere kant juist geld op. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de vaste werkplekken op het stadskantoor een opknapbeurt kregen. "Nu bijna alle medewerkers een laptop hebben/krijgen, wordt er voor gekozen om niet alle vaste werkplekken te vervangen." Die keuze bespaart de gemeente ongeveer 1 miljoen euro. 

Een blik op de begroting leert dat het college de kosten én besparingen doorrekent tot en met 2024, wat doet vermoeden dat thuiswerken in ieder geval voor een deel van de gemeentemedewerkers de norm wordt.