Gemeente Uden wil '20 tot 30 procent' sociale huurwoningen op terrein oud politiebureau
'In elk geval 20 tot 30 procent sociale huurwoningen' en woonruimte voor zowel starters, als voor senioren. Dat wil de gemeente Uden op het omliggende terrein van het voormalige politiebureau aan de Leeuweriksweg in Uden.
Ook spreekt de gemeente de voorkeur uit voor appartementen en 'grondgebonden' woningen, moet er ruimte zijn voor een (para)medische zorgfunctie én moet het project voorzien in zijn eigen parkeerbehoefte, 'zodat het parkeren in omliggende straten niet verder onder druk komt te staan'.
Vanaf 2023 komen de gebouwen vrij waarin de politie, brandweer en basisschool De Klimboom
gevestigd zijn of waren aan de Leeuweriksweg. Het gebouw van basisschool De Sterrekijker valt buiten het plangebied.
Aandachtspunten
Eerder werden de uitgangspunten voor de nieuwbouw al vastgesteld en nu zijn dus ook de voorwaarden vastgesteld voor de herontwikkeling van dat gebied. "Die zijn belangrijk om straks ook de ideeën te kunnen toetsen van partijen
die deze nieuwbouw wel willen gaan realiseren. Belangrijke aandachtspunten voor ons zijn in elk geval:
woningen voor verschillende doelgroepen, aansluiting bij de omgeving, een groene uitstraling,
duurzaamheid en voldoende parkeergelegenheid", aldus wethouder Gijs van Heeswijk.
Behalve het type nieuwbouw, is er in de randvoorwaarden ook vastgelegd hoeveel ruimte er minimaal moet overblijven voor groenvoorziening. De voorkeur van het college gaat uit naar een bebouwing waarbij een aantal 'waardevolle', monumentale bomen behouden blijft. Over zogeheten 'tiny houses' - een initiatief waar de Udense raad wel voor te porren is - wordt overigens met geen woord gerept.
Nu de voorwaarden duidelijk zijn, wordt geïnteresseerde partijen
via een marktuitvraag - een soort wedstrijd - de mogelijkheid geboden om ideeën in te dienen. De marktuitvraag start naar
verwachting in het tweede kwartaal van 2021. Het doel is om in 2023 te starten met de
nieuwbouw.
