Gemeente Uden wil belangrijke gebeurtenissen vastleggen voor nageslacht
De gemeente Uden gaat bijzondere gebeurtenissen verzamelen die in de afgelopen vier jaar veel hebben losgemaakt of veel media-aandacht hebben trokken. De inwoners worden daarbij gevraagd om mee te denken met de zogenoemde hotspotmonitor.
Het doel van de 'Hotspotmonitor' - die periodiek wordt uitgevoerd - is om informatie over bijzondere gebeurtenissen te archiveren voor de gemeente en de inwoners. Het gaat om nieuws dat veel aandacht heeft gehad in de media of voor veel debat heeft gezorgd. Dat kan bijvoorbeeld de huldiging van een sportheld zijn of de coronacrisis in de gemeente. De informatie die daaruit voortkomt kan bruikbaar zijn voor mogelijk onderzoek in de toekomst naar wat zich in de gemeente heeft voorgedaan.
“Het is ontzettend belangrijk om ook vanuit historisch perspectief bijzondere gebeurtenissen van onze gemeente vast te leggen, zodat de generaties na ons een compleet beeld kunnen vormen van hoe het er destijds is onze gemeente aan toe ging", aldus burgemeester Hellegers. "Tegenwoordig bestaat zo’n archief niet enkel meer uit papier maar worden ook social media-berichten over de gebeurtenis vastgelegd.”
Hotspots?
Om van een hotspot te spreken zijn er wel een aantal eisen. Zo moet de gebeurtenis maatschappelijke beroering hebben veroorzaakt, veel aandacht hebben gehad in de media of van bijzondere betekenis zijn voor de inwoners. Een andere eis is dat een gebeurtenis tegenstellingen aan het licht brengt of een emotioneel debat losmaakt. Tot slot kan ook een politieke kwestie, waardoor de positie van de gemeente ernstig is bedreigd of juist wordt benadrukt, gelden als een hotspot. De gebeurtenissen moeten in ieder geval hebben plaatsgevonden in Uden, Volkel of Odiliapeel.
Wie mee wil werken aan de Hotspotmonitor, kan zijn of haar ideeën mailen naar de gemeente via [email protected]