Uden gaat met voordeelpas ouderen stimuleren met openbaar vervoer te reizen

Vaker de bus of de regiotaxi pakken - dat is het doel van de 'Voor Elkaar Pas'. Regiotaxi Noordoost-Brabant biedt daarmee gebruikers van het Wmo-vervoer de kans om twee jaar lang voordelig en eenvoudig gebruik te maken van bussen en treinen in de regio.

Het is een pilot, die twee jaar duurt. Van november 2021 t/m november 2023 komt de gemeente Wmo-pashouders financieel tegemoet, wanneer zij de nieuwe pas willen aanschaffen. "Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners die gebruik maken van de Wmo zo lang mogelijk mobiel blijven en overal zelfstandig naartoe kunnen reizen", aldus wethouder Maarten Prinssen. "Met deze 'Voor Elkaar Pas' stimuleren we hen om gebruik te maken van het openbaar vervoer en de buurtbus." 

Toegankelijk reizen

Wie gebruik wil maken van de Voor Elkaar Pas, legt daar jaarlijks 60 euro voor neer. De gemeente neemt een deel van die kosten voor haar rekening - abonnementhouders betalen een eigen bijdrage van 25 euro. Deze bijdrage wordt daarop in het tweede jaar verhoogd naar 40 euro. Eenmaal aangeschaft, kunnen bezitters van de pas in heel Brabant onbeperkt reizen met de bussen van Bravo en in Nijmegen met de bussen van Breng. Daarnaast reizen bezitters onbeperkt met de trein tussen Boxmeer en Nijmegen.

Rijden met gezelschap

Wie liever niet alleen reist kan ervoor kiezen om altijd iemand mee te laten rijden met de VEP-begeleiderspas. Met deze pas - inbegrepen in het abonnement - kunnen reizigers een familielid, vriend of buur meenemen. Deze kan de reiziger helpen of simpelweg gezelschap houden. Tevens staat het mensen vrij om telkens andere personen mee te nemen.