Gemeenten Den Bosch en Oss reageren op asielwet
Burgermeesters reageren op de nieuwe asielwet die gemeenten gaat belonen voor het opnemen van vluchtelingen. Hiermee wil het Rijk de vluchtelingencrisis oplossen. Naast een beloning zorgt de wet er ook voor dat gemeenten verplicht kunnen worden om asielvluchtelingen op te vangen.
Burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers (VVD) ziet de voordelen van de wet wel in. “Het is belangrijk dat er een beroep wordt gedaan op de solidariteit van de verschillende gemeenten en dat het Rijk de verantwoordelijkheid neemt om aan te geven onder welke randvoorwaarden wij de opvang moeten gaan regelen.”
De wet maakt het mogelijk voor de landelijke overheid om gemeenten te verplichten om vluchtelingenopvang te faciliteren als er niet genoeg gemeenten vrijwillig naar voren stappen. Verantwoordelijk wethouder in Oss Thijs van Kessel (VVD) vindt het jammer dat de wet nodig is. “Volgens mij zijn we als gemeentes veel beter af als we vanuit solidariteit samen de schouders eronder zetten. Het is niet oké dat deze wet ervoor nodig is om dit voor elkaar te krijgen.” Op dit moment vangt de gemeente Oss 280 Oekraïense vluchtelingen op, door de verhoogde landelijke instroom van asielzoekers wordt verwacht dat dit er de komende tijd meer zullen worden. De concrete cijfers zijn op dit moment nog niet bekend.
Vergoeding
Niet elke gemeente zal verplicht worden om vluchtelingen op te vangen, maar het kabinet wil door de nieuwe wet gemeenten stimuleren om vrijwillig mee te werken aan het opvangen van de vluchtelingenstroom. Gemeenten die vrijwillig mee doen en aan de randvoorwaarden voldoen krijgen een bonus van 2500 euro per opvanglocatie die zij vrij mogen besteden binnen de gemeente. Hierover zegt de Bossche burgermeester, “Geld moet niet de trigger zijn, het gaat erom dat wij op een kwalitatief goede manier de juiste opvang en onderwijs verzorgen.” Wethouder Van Kessel voegt hier nog aan toe dat geld er niet voor gaat zorgen dat gemeenten kunnen voorzien in gedegen opvang. “We hebben in Nederland al te weinig woningen, we zien dat huisartsenzorg al moeite heeft met de huidige patiëntaantallen en er komt een groot aantal vluchtelingen bij waarvan je je kan afvragen of we die goede opvang kunnen bieden.”