De Dierenvriendjes, Nistelrode

Raad Bernheze moet ruzie over uitbreiding kinderdagverblijf beslechten

De gemeente Bernheze wil de gewenste uitbreiding van de agrarische kinderopvang De Dierenvriendjes in Nistelrode tegenhouden. De gemeenteraad moet uiteindelijk een kant kiezen en dat is nog niet zo gemakkelijk.

De agrarische kinderopvang heeft sinds 24 mei 2017 toestemming voor het opvangen van 36 kinderen. Met belanghebbenden en omwonenden is een vaststellingsovereenkomst getekend waarin wordt gevraagd dit aantal niet te verhogen. Het Nistelrodese kinderdagverblijf heeft een vergunningsaanvraag gedaan om uit te breiden, maar blijkt de uitkomst niet af te wachten. De Dierenvriendjes heeft de gewenste uitbreiding namelijk al in bedrijf. Het college wil daar een stokje voor steken, mede omdat de uitbreiding tegen het zere been is van de omwonenden.

Ruziënde partijen

Adviseur Peter Goumans van De Dierenvriendjes vindt het raadsvoorstel prematuur en onbegrijpelijk. Omwonende Van Dijk ziet het heel anders. Hij was tijdens de commissievergadering van woensdagavond eigenlijk alleen maar aanwezig voor vragen vanuit de politiek, maar omdat zijn bloed kookte door wat hij net van Goumans gehoord had, waagde hij toch een stap naar de microfoon. "Ik zit te bibberen van alles wat ik net gehoord heb. De rechter heeft zich al uitgesproken: 15 tot 20 kinderen kan een nevenactiviteit van een agrarisch bedrijf zijn. Die 36 is alleen in samenspraak met een buurman en de gemeente gemaakt." De gemeente vindt uitbreiding ook niet zo nodig. "Als er te weinig plek voor kinderen op kinderdagverblijven in Nistelrode zou zijn, dan was het een ander verhaal", zei CDA-wethouder Peter van Boekel.

Om tafel?

De commissieleden hadden het lastig met het voorstel. Ook omdat niet alle partijen over alle stukken beschikten. Gerjo van Kessel (Lokaal) stelde de vraag in hoeverre de vaststellingsovereenkomst iets is waar koste wat kost aan vastgehouden moet worden. En Cor van Erp (SP) wees op de lange voorgeschiedenis. Hij vroeg zich af of de partijen niet zelf om tafel konden voor een oplossing. Daarop was het antwoord van zowel Goumans als Van Dijk kortweg 'Nee'. Dus is het alsnog aan de partijen om op 29 oktober in de gemeenteraad een keuze te maken.