Gemeenteraad Bernheze wil samenwerken met buurgemeenten voor extra energieopwekking met windmolens
Een meerderheid van de gemeenteraad Bernheze wil samen met buurgemeenten kijken hoe zij extra duurzame energie kunnen opwekken met windmolens of zonneweides. Hiermee hoopt de raad aan de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen.
Ondanks dat elke gemeente zelf moet voldoen aan de doelen van het landelijke klimaatakkoord, bleek maandagavond tijdens de commissievergadering dat een meerderheid van de gemeenteraad Bernheze wil samenwerken met buurgemeenten Den Bosch, Meijerijstad of Sint Michelsgestel om extra energie op te wekken. “Natuurlijk willen wij overleggen en samenwerken met de buurgemeenten, maar wij staan als gemeente wel voor onze eigen doelen”, aldus Wethouder Rien Wijdeven. De partijen begrijpen het standpunt van de wethouder, maar willen erop aandringen om een bredere samenwerking op te zoeken.
Windmolens
De gemeente Bernheze moet in totaal 0,06 terawattuur (TWh) opwekken om voor 2030 te voldoen aan de doelen. Dat kan door middel van 2 windmolens, 26 hectare zonneparken óf een combinatie van beiden. Als er wordt gekozen voor windmolens, willen de meeste raadsleden kijken of zij windmolens kunnen clusteren op de gemeentegrenzen. Wijdeven: “Mijn voorkeur gaat uit naar windmolens, maar we moeten nog discussiëren over de locatie(s). Op dit moment is ons zoekgebied aan de westzijde van Bernheze.”
Met welke buurtgemeenten of plaatsen er moet worden samengewerkt is nog een discussie. Zo werden Den Bosch, Meijerijstad, Oss, waaronder Heeswijk-Dinther, en Sint Michelsgestel genoemd als opties in de gemeenteraad. Inwoners van de gemeente zijn een burgerinitiatief gestart om te onderzoeken waar er eventueel windmolens in de gemeente mogelijk zijn. Wethouder Wijdeven gaat in een later stadium met de bewoners in gesprek over de mogelijkheden.