advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Gemeentes staan open voor gebruik korte wapenstok door boa's

's-Hertogenbosch en Uden zijn positief over de nieuwe mogelijkheid die het ministerie van Justitie en Veiligheid biedt aan boa's. Het dragen van een (korte) wapenstok wordt in deze gemeenten overwogen.

Burgemeester Henk Hellegers van Uden heeft hiervoor al eerder een verzoek gedaan bij het openbaar ministerie, met name voor de late uren in de horeca. De boa's in Uden hebben al toestemming voor het gebruik van handboeien. Hellegers is groot voorstander van meer middelen, zoals de wapenstok en pepperspray.

Ook de gemeente 's-Hertogenbosch vindt al langere tijd dat toezichthouders beschermd moeten zijn in hun werk. Ze wachten nog op de uitwerking van de regeling van het ministerie om te kunnen bepalen van welke uitrusting de boa's gebruik mogen maken. De gemeente is ook van plan om binnenkort toezichthouders bodycams te geven. "Uit onderzoek blijkt dat dit een de-escalerende werking heeft. Het heeft zijn nut ook in diverse andere gemeenten al bewezen", vertelde burgemeester Jack Mikkers vorige week.

Oss en Bernheze

In Oss en Bernheze kunnen de boa's al ruim 4,5 jaar beschikken over een korte wapenstok, als ze dat willen. Bernheze laat weten dat daar nooit de noodzaak is geweest om daadwerkelijk een stok te dragen. Dat is daar ook nu niet aan de orde. Als blijkt dat de situatie daarom gaat vragen, kan dat altijd nog. Zo laat Bernheze weten.