Gesprekken tussen jongeren en beleidsmakers in Schaijk: ‘Gevoel dat ze echt luisteren’
In café De Potter in Schaijk was woensdagavond de tweede editie van Jongerenpraat. Een avond voor jongeren uit de gemeente Maashorst om mee te praten over verschillende thema’s. Het evenement is georganiseerd door de gemeente Maashorst, Campus Uden en stichting Compass.
Het doel van de avond is om jongeren meer te betrekken bij hun gemeente. Belinde van Bommel, een van de organisatoren, wil hierdoor gesprekken openen tussen beide partijen: “Ik hoor heel veel geluiden van jongeren over allerlei onderwerpen. Wij vinden het belangrijk om dat bij elkaar te laten komen. Daardoor krijgen zij inzicht waarom bepaalde dingen zo lopen en kunnen zij tegelijkertijd hun ideeën opperen.” De vorige – en tevens eerste editie – vond plaats in Uden. “Nu is ervoor gekozen om het in Schaijk te organiseren. Daardoor worden ook de andere kernen binnen de gemeente Maashorst betrokken”, aldus medeorganisator Jelle van der Linden.
(Tekst loopt door onder de video)
De deelnemers worden verdeeld over twee tafels. Aan de ene tafel worden de onderwerpen werk en wonen besproken en aan de andere tafel wordt gepraat over horeca en openbaar vervoer. Christa van de Langenberg, deelnemer van de avond, deelde haar mening over het openbaar vervoer: “Ik vind het heel belangrijk dat de dorpen ontsloten worden voor de jeugd, maar dat het ook betaalbaar is. Het moet geen twintig euro kosten om naar de stad te kunnen reizen. Het is leuk om dat aan te kunnen geven aan verschillende vervoersorganisaties en de gemeente.” Over ieder thema zijn meerdere experts aangeschoven. “Ik heb wel het gevoel dat ze echt luisteren en willen dat wij onderdeel uitmaken van hun gesprekken. Ik heb wel het idee dat ze ons echt willen betrekken.”
Tegenvallende opkomst
Er waren zo’n tien jongeren aanwezig. Van der Linden zegt daarover: “Wij hadden wel wat meer jongeren verwacht. Het is jammer dat de opkomst zo laag is, ook vanwege de moeite die wij hierin hebben gestopt. Voor in het vervolg is het misschien een goed idee om dit te organiseren op een plek waar al veel jongeren zijn, bijvoorbeeld in een kantine of op een school. Daardoor zoek je de jongeren echt op, waardoor het nog laagdrempeliger is. Het idee is wel om hier mee door te gaan, zodat jongeren een stem hebben binnen de gemeente. Zij zijn ten slotte de toekomst.” Wanneer een volgende editie plaatsvindt en in welke vorm is nog niet duidelijk.