advertentie Banner SNLR.nl

Gevallen Statenleden krijgen gedenkteken in provinciehuis

Voor de Statenleden die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen, wordt vrijdag een gedenkteken in het provinciehuis in Den Bosch onthuld.

Het gaat bij de omgekomen statenleden om de toenmalige burgemeesters Moonen van Waalwijk en Smulders van Someren. Zij waren naast burgemeester ook lid van de Provinciale Staten. Ook wordt burgemeester Wijnen van Asten herdacht bij de onthulling. Hij was geen lid van de Provinciale Staten maar werd gelijktijdig met burgemeester Smulders geëxecuteerd. Hij staat hiermee symbool voor alle burgemeesters die verzet pleegden in de oorlogstijd.

Motie
Het gedenkteken komt er naar aanleiding van een motie die PVV-Statenlid Alexander van Hattem in november 2018 indiende bij de begrotingsbehandeling. De motie werd unaniem gesteund.

“We vonden de viering van 75 jaar bevrijding een uitgelezen mogelijkheid om het offer van de Statenleden voor de vrijheid van ons land te herdenken. We zijn heel blij met dit eerbetoon, en de blijvende herinnering aan de moed van deze mannen.”