Gevolgen stikstof in De Maashorst aangepakt

In natuurgebied De Maashorst wordt komende winter gewerkt aan het herstel van de natuur.

Naast verdroging is er in de bossen en op de heide sprake van een overschot aan neerdalend stikstof. Hierdoor verzuurt de bodem, mineralen spoelen weg en de heide en andere bloemrijke planten worden verdrongen door grassoorten. Niks doen betekent dat de variatie aan groen sterk afneemt  en dat is niet best voor mens en dier.

Robuuster
In opdracht van de vier Maashorstgemeenten en Staatsbosbeheer wordt de natuur nog robuuster en meer aangesloten gemaakt. Er worden nieuwe bomen en struiken aangeplant. De bossen bestaan nu vooral uit dennen en eiken. Die worden op sommige plekken weggehaald en op andere omgeduwd om ruimte te maken voor de groei van loofbomen en struiken die er van oudsher voorkomen.

Helikopter
Eind november verspreidt een helikopter mineraalrijk gemalen gesteente voor bodemherstel. Dat gebeurt op een windstille en droge dag. De inzet van de helikopter is op spottersplekken te volgen.

Op den duur moeten deze werkzaamheden de schade als gevolg van stikstof herstellen. Het natuurgebied zal vanwege het werk op bepaalde plekken voor een dag afgesloten zijn voor het publiek.

advertentie

Lees ook deze artikelen