advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Gewoon ge-DREVEN: ‘wil college windmolens om datacentra te laten draaien?’

De partij Gewoon ge-DREVEN in Den Bosch vraagt zich af of het college van B en W kiest voor meer windturbines in de polder om straks datacentra in de gemeente van voldoende stroom te kunnen voorzien.

Daarover heeft de partij een aantal schriftelijke vragen ingediend. Gewoon ge-DREVEN wijst erop dat de raad heeft ingestemd met de mogelijkheid van zo’n 26 windturbines in de Rosmalense en Nulandse polder en dat hierdoor meer energie wordt opgewekt dan noodzakelijk is om aan de doelstellingen van de RES te voldoen. In deze Regionale Energie Strategie moeten gemeenten bepalen hoe zij in 2030 voldoende alternatieve energie denken te gaan opwekken. Volgens sommige berekeningen zouden de doelstellingen gehaald kunnen worden met 6 tot 9 windturbines.

‘Dubbele agenda’

Sjef van Creij van Gewoon ge-DREVEN vraagt zich nu af of het college bewust heeft ingezet op meer windturbines om straks grote datacentra naar Den Bosch te kunnen halen. Hij verwijst naar de Wieringermeer, waar grote datacentra van Google en Microsoft alle stroom zouden verbruiken die het grote windpark daar opwekt. Wethouder Jan Hoskam wil graag dat Den Bosch dé datastad van Nederland wordt en dat zou dus een reden kunnen zijn om alvast te zorgen voor voldoende stroom, zo denkt Van Creij.

Hij wil nu van het college weten of er inderdaad plannen zijn voor datacentra hier in de buurt en of daar meer windturbines voor nodig zijn. Van Creij wil zeker weten dat er geen sprake is van een dubbele agenda, zo stelt hij in zijn vragen aan B en W.