GGD Hart voor Brabant stond voor lastige opgave toen Brabant getroffen werd door eerste coronagolf

De coronacijfers lopen weer op en extra maatregelen zijn van kracht. Maar hoe kijkt de GGD Hart voor Brabant terug op 1.5 jaar corona in ons land. Directeur Thérèse Claassen vertelt erover in het Dtv-programma Focus.

Begin 2020 deed het coronavirus zijn intrede in Nederland. Het beeld wat ontstond was dat de GGD niet goed voorbereid was. Claassen vertelt hoe dat was “We hadden te maken met een virus dat we niet kenden. We wisten niet alle kenmerken. Bij de GGD zijn we snel gestart met opschaling en het opvangen van de eerste patiënten.”

(Tekst loopt door onder de video) 

Onze regio was de eerste in Nederland waar het virus om zich heen greep. “We werden hard getroffen en moesten zelf veel ontdekkingen doen over het virus. Net zoals de eerste keer dat we moesten opschalen. Dat allemaal omdat we de eerste regio in Nederland waren.  

Inrichten van stad

Claassen is vanaf 1 april directeur bij GGD Hart voor Brabant. Het lijkt opmerkelijk te midden van een pandemie directeur worden bij de GGD. Claassen ziet het anders. “We hebben nu meer dan ooit kansen bij de GGD om het maatschappelijke thema gezondheid op de agenda te zetten.”

“Dan kunnen we om tafel met bijvoorbeeld mensen die gaan over inrichtingstukken van een stad. Ook dat is namelijk belangrijk. Hoe richt je een stad in om de inwoners gezonder te maken? We hebben wel ontdekt door corona dat een stukje groen in onze eigen buurt erg prettig is”, aldus de directeur.

Motivatie medewerkers

Het personeel van de GGD heeft de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt. Claassen zegt dat zij haar personeel niet hoeft te motiveren. “Zij hebben allemaal de drive om zich in te zetten voor de publieke gezondheid. Ik moet ze eerder afremmen dan motiveren. Soms draaide iemand een dienst tot twaalf uur in de nacht. Vervolgens stond die persoon om zes uur de volgende ochtend alweer op kantoor.”

Maar Claassen maakt zich wel zorgen om haar personeel. “Hoelang houden we dit vol met z’n allen. Er wordt nogal wat gevraagd van onze mensen. Tegelijkertijd zijn we al snel begonnen met het afschalen van de crisisopvang en hebben we de mensen weer teruggeplaatst naar hun afdeling. Want ook de jeugdafdeling, seksuele gezondheid en tuberculosebestrijding vinden we belangrijk bij de GGD.  

Huidige situatie

Kort komt ook nog de huidige situatie aan bod. Hoe staat het er voor qua corona bij ons in Brabant? “Als we onze regio vergelijken met andere gebieden in Nederland is het bij ons nog redelijk stabiel. Op dit moment zien we voornamelijk veel besmettingen in studentensteden als Utrecht, Leiden of Groningen. Deze groep heeft het de afgelopen anderhalf jaar ontzettend zwaar gehad. Het is dus ook logisch dat zij door de versoepelingen elkaar weer op zoeken. Maar ook het nog niet volledig gevaccineerd zijn speelt een belangrijke rol in de besmettingen van deze groep", vertelt Claassen.