'Goed nieuws': Minister Ollongren past procedure voor tellen van poststemmen aan
De procedure voor het tellen van poststemmen gaat worden aangepast. Daardoor zal een deel van de stemmen die nu ongeldig zijn verklaard, wél geldig worden.
Dat laat Kajsa Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, dinsdagochtend weten in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin verklaart zij dat diverse gemeenten hebben laten weten dat in een deel van de retourenveloppen geen 'stempluspas' te zien is, waar dat wel het geval zou moeten zijn.
"De briefstembureaus
vermoeden dat de kiezer de stempluspas samen met het briefstembiljet in die
envelop heeft gestopt. De briefstembureaus moeten nu deze retourenveloppen
terzijde leggen omdat de stempluspas ontbreekt", aldus Ollongren.
Stemgeheim
Door de wijziging van de procedure mogen de stembureaus nu de briefstembiljetenvelop openen, om te bekijken of daar een stempluspas in zit. Er wordt gecontroleerd of deze geldig is en wanneer dat zo is, kan de geopende briefstembiljetenvelop met daarin
het briefstembiljet in de stembus worden gedaan zonder dat het
briefstembiljet wordt ingezien of opengevouwen. "Op die wijze blijft het
stemgeheim gewaarborgd", zo stelt Ollongren.
In veel gemeentes was het aantal ongeldige poststemmen hoog. In de gemeente Den Bosch lag het percentage op 5 procent, in Bernheze bedroeg het aantal ongeldige poststemmen maar liefst 8,5 procent.
Burgemeester Marieke Moorman van Bernheze laat in een eerste reactie weten positief tegenover de wijziging te staan. "Dat is goed nieuws. En dan straks maar eens goed evalueren of de uitleg voor poststemmers te ingewikkeld was. En speelt laaggeletterdheid wellicht een rol?"
De gemeenten worden dinsdagochtend geïnformeerd, zodat uiterlijk woensdag de nieuwe werkwijze kan worden toegepast.