advertentie Banner SNLR.nl

Golfpark The Duke 'Rupsje Nooitgenoeg': 'Hoe ver gaat dit nog?'

Golfbaan The Duke wil er vier extra holes bij, maar deze uitbreiding gaat wel ten koste van een belangrijk stuk natuur en daar zijn de commissieleden van Bernheze niet over te spreken.

Jolanda Ritter van Buurtcollectief de Hooge Vorssel uitte tijdens de commissievergadering in Bernheze van woensdagavond haar ongenoegen over de uitbreidingsplannen van Golfbaan The Duke. Jesse Janssen van Progressief Bernheze kon zich vinden in de woorden van Ritter: "Er gaat zo een mooi en belangrijk natuurgebied verloren dat al niet groot is." 

Op 26 september werd er door het college ingestemd met een principeverzoek tot het uitbreiden van de golfbaan. Vier extra holes zouden erbij moeten komen en daarvoor zouden 4 bomen gekapt moeten worden. Volgens wethouder Van Boekel blijft de natuur redelijk intact: "met het verleggen van het bestaande wandelpad blijft de recreatieve route behouden. Zo is er een balans tussen de economische voordelen met betrekking tot de uitbreiding van de golfbaan én behoud van natuur en landschapsbelangen." Janssen vraagt zich af waarom de golfbaan zo gefaciliteerd wordt in het uitbreiden door de gemeente: "de golfbaan mag al heel veel. Hoe ver gaat dit nog?" Ook Mathieu Bosch van D66 vraagt zich dit af: "Het wordt een beetje Rupsje Nooitgenoeg."

Wethouder Van Boekel stelt dat er geen ruimte is voor alternatieve natuur binnen het aangewezen natuurwerk, maar dat er in plaats daarvan bij de provincie gekeken wordt naar een financiële compensatie die gelabeld kan worden aan de Maashorst. "Compensatie binnen de gemeente niet mogelijk?", reageert Bosch verbaasd. "Maar we hebben in onze gemeente wel genoeg plek voor zonneparken en windmolens." Janssen vindt de financiële compensatie een fijne pleister, maar meer ook niet: "Die wond blijft wel even zitten, want de dassen die er leven heb je er niet mee terug."

Het laatste woord is er in ieder geval nog niet over gezegd, want de raad moet het bestemmingsplan nog vaststellen.