advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Erfgoed 's-Hertogenbosch

Grafrechten Janus Kiep verlengd door crowdfunding: 'Het leeft, blijkbaar!'

Het is bijna 40 jaar geleden dat Bosschenaar Janus Borghs, bekend als Janus Kiep, overleed. Binnenkort verlopen de grafrechten van Kiep en om die rechten te verlengen startten twee Bosschenaren een crowdfunding actie, met succes. En dat terwijl de verlenging al bijna rond was, met ándere financiers.

Één van de initiatiefnemers achter de actie, Ernst Jan van Loenen, licht de actie toe. "Janus Kiep is een legende, natuurlijk. Zeker de oudere Bosschenaren hebben allemaal wel een (sterk) verhaal over Kiep(oog)", lacht hij. "Ik fiets er zo vaak langs, mijn schoonmoeder ligt op hetzelfde kerkhof in Orthen." Het streefbedrag van 1704 euro, voldoende om de grafrechten met 20 jaar te verlengen, is al binnen één dag opgehaald. De teller nadert de 2000 euro. "Fijn dat het nú zo snel geregeld is!"

Bekijk de reportage hieronder

Tien jaar geleden dreigden de grafrechten namelijk ook te verlopen. "Niemand bekommerde zich er toen om", zegt Van Loenen. Op het nippertje kwamen Knillis, het Koning Willem I College en de Kring Vrienden 's-Hertogenbosch ten tonele, die ieder voor éénderde van de kosten opdraaiden. Een telefoontje naar laatstgenoemde partij leert dat de 'Vrienden' nog niet op de hoogte waren van de crowdfunding.

Actie komt als verrassing

"Oh, dat wisten we niet. Nou, mooi in ieder geval! Dat scheelt de vereniging weer wat geld", luidt de enigszins verbaasde reactie. "Wij hebben tien jaar geleden inderdaad meebetaald aan de grafrechten. Op 17 februari zijn wij wederom door de gemeente benaderd. Daarop hebben we contact gezocht met Knillis en het Koning Willem I College. Knillis wilde wel, het Koning Willem I College zag er ditmaal vanaf."

Ons telefoontje overvalt de Vrienden: "Bel meteen even de gemeente, als je wil! Die zijn nog volop met ons in overleg, haha!"