Groeiende vraag naar nazorg onder ex-coronapatiënten

De vraag om nazorg bij personen die corona onder de leden hebben gehad, groeit. De organisatie c-support, die hen informeert en ondersteunt zag het aantal patiënten tussen oktober 2020 en maart 2021 groeien van 600 naar 3000.

Dat vertelt Annemieke de Groot van C-support in het Dtv programma Focus. De Groot stond in 2013 aan de wieg van Q-support, een vergelijkbare instantie als C-support, gericht op Q-koortspatiënten. 

Tekst gaat door onder de video. Bekijk hieronder de hele uitzending.

C-support geeft antwoord op medische en sociale vragen rondom corona. De zorg is gericht op mensen die langer dan gebruikelijk gebukt gaan onder corona. "Het advies is; ziek uit, kom tot rust. Wanneer mensen langdurig last houden, richting de drie maanden, dan kunnen ze zich bij ons melden", aldus de Groot.

Die ene procent

Mensen die na drie maanden nog kampen met hun coronabesmetting, vormen volgens gepensioneerd huisarts Alfond Olde Loohuis een uitzondering op de regel. "90% is na een besmetting binnen drie weken genezen, 9% herstelt binnen drie maanden. C-support is er voor die ene procent die indrukwekkend last heeft gehad, maar niet vaak in het ziekenhuis is geweest."

Q-support niet vergeten

C-support zag in de herfst en winter dus een vervijfvoudiging van het aantal aangesloten patiënten. Kan de organisatie dat aan? "We moeten alle zeilen bijzetten", zegt De Groot. "We hebben al vaker moeten opschalen. Het team medisch adviseurs en nazorg adviseurs is gegroeid."

De organisatie heeft daarnaast kleine kantoortjes geopend, door het hele land. De wachttijd bedraagt nu 3 weken: "dat vinden we te lang". Maar, zegt de oprichtster, de Q-koorts patiënten mogen niet worden vergeten. Sinds 2013 hebben zich 1300 mensen bij die club aangesloten.