Pascal Spelier als inspreker in de gemeenteraad (archief)

Groen inZICHT en gemeente blijven verschillen van mening

Een poging om nader tot elkaar te komen is op niets uitgelopen. Vereniging Groen inZICHT ging afgelopen woensdag in gesprek met de gemeente 's-Hertogenbosch over het opwekken van duurzame elektriciteit, maar het leidde niet tot een gezamenlijke verklaring.

Volgens voorzitter Pascal Spelier van Groen inZICHT was het een open en prettig gesprek. De uitkomst was dat beide partijen van mening blijven verschillen, vooral over de berekeningen van de opgave. Dat hadden ze graag in een gezamenlijk statement opgeschreven. Maar ook dat gaat niet door.

Groen inZICHT klaagt in eerste instantie over het (te) laat verstrekken van een tekstvoorstel vanuit de gemeente: donderdagavond om 11 uur in plaats van donderdagochtend. Vrijdag heeft er een telefoongesprek plaatsgevonden, waarin Spelier duidelijk maakte welke wijzigingen er volgens Groen inZICHT in de verklaring moesten komen. Tot verbazing van Spelier werden een groot aantal wijzigingen niet geaccepteerd. Om die reden trekt Groen inZICHT zijn handen af van een gezamenlijke verklaring.

In plaats daarvan schrijft de vereniging een eigen opvatting van het gesprek met de gemeente aan de gemeenteraad. Daarin staat dat Groen inZICHT en de gemeente elkaars berekeningen begrijpen, maar dat verschillende uitgangspunten leiden tot een andere opgave. Zo kijkt 's-Hertogenbosch verder dan de eigen gemeente en wil het in 2050 geheel zelfvoorzienend zijn. De twee partijen hanteren ongeveer dezelfde uitgangspunten met betrekking tot de opwekking per windturbine, En ze zijn het eens met elkaar dat 'zon op grote daken' afgetrokken moet worden van het totale bod. Groen inZICHT is nog steeds van mening dat een grootschalig windturbinepark niet nodig is.