GroenLinks en PvdA willen in 2022 samen de coalitie in

GroenLinks en de PvdA willen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in Den Bosch samen in het college van de stad proberen te komen.

“Ik denkt dat we elkaar zeker kunnen vinden, omdat we nu al in de raad  ook steeds meer samenwerken” zo stelde fractievoorzitter Esther de Ruiter in het programma Focus. “We moeten elkaar stevig vasthouden, want anders eet je aan de coalitietafel het genadebrood van conservatieve partijen en daarvoor zijn we niet opgericht”, was het betoog van PvdA-voorman Pieter Paul Slikker.

Landelijk lieten de PvdA en GroenLinks onlangs weten alleen samen het nieuwe kabinet in te willen of helemaal niet. Dat lijken de lokale afdelingen van beide partijen nu ook voornemens te zijn in Den Bosch. 

De VVD, de laatste jaren toch één van de grootste partijen in de coalitie wil misschien niet in één college met zowel GroenLinks als ook PvdA omdat dan de linkse signatuur te groot wordt, maar Ester de Ruiter ziet dat probleem niet zo:  “Ik zie dat de VVD en PvdA in de raad ook heel goed samenwerken op het gebied van discussienotities en moties, dus de samenwerking lijkt me goed te noemen.”

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwam GroenLinks nieuw in het college van de stad. De grote winnaar, De Bossche Groenen, werd door de VVD buiten het college gehouden. Rosmalens Belang werd toen naast VVD, D66, CDA en GroenLinks de vijfde coalitiepartij. Volgens Esther de Ruiter was dat toen omdat die partij meer stemmen had gehaald dan de PvdA.  GroenLinks heeft nu vier zetels in de Bossche Gemeenteraad en de PvdA heeft drie vertegenwoordigers in de raad.